AFRIKA. Under måndagen meddelade passmyndigheten i Zimbabwe att man slutar trycka upp pass under obestämd framtid. Landet saknar helt enkelt pengar för att importera de material som behövs för att trycka upp passen.

Foto: whatleydude/CC BY 2.0.

Den afrikanska republiken Zimbabwe har inte längre råd att trycka upp pass till sina medborgare. Detta enligt passmyndigheten i landet, som meddelat att man kommer att sluta tillverka pass tillsvidare.

Anställda på myndigheten säger vidare till News24 att även zimbabwier med pengar som är beredda att betala för att få sina pass kan få komma att vänta upp till ett och ett halvt år på dessa.

Zimbabwe är ett land i djup kris, skakat av rasism mot icke-svarta och hyperinflation. De senaste 20 åren har många flytt landet och arbetsmarknaden har kollapsat fullständigt. Nu väntas ytterligare en migrationsvåg från landet efter att levnadsförhållandena blir förväntas bli ännu svårare för befolkningen.

Den officiella inflationen är närmare 100 procent – den högsta sedan hyperinflationen tvingade landets regering att överge Zimbabwe-dollarn 2009. Samtidigt är det svårt att få tag på basvaror som bröd, medicin och bensin.

Isheanesu Mpofu beställde sitt pass i november 2018 men väntar fortfarande på det.

— Jag gick tillbaka dit tidigt i juni för att se hur det gick med min ansökan och jag blev tillsagd att återvända i augusti. Det är min rättighet att ha ett pass så jag kan resa nära jag vill, säger han till News24.

Zimbabwe hette en gång i tiden Rhodesia och styrdes av vita. Då kallades landet för ”Afrikas kornbod” och var kontinentens mest välmående land. Efter att svarta afrikaner tagit makten och utropat republiken Zimbabwe med stöd av internationella krafter kom dock landet snabbt att sjunka i en djup kris, som sedan dess bara eskalerat.

Källa:
As economy flounders, now passports run short in Zimbabwe


  • Publicerad:
    2019-07-04 11:00