UTRIKES Serbien har sedan 2012 varit en kandidatland för EU, men processen har sedan dess stått stilla. Nu överväger landet Brics som ett alternativ till globalistunionen.

Det är Serbiens vice premiärminister Aleksandar Vulin som i en intervju med Berliner Zeitung säger att hans regering överväger att ansluta till Brics istället för EU. Anledningen är att Serbien varit ett kandidatland till EU sedan 2012, men att unionen bara ställer allt hårdare krav utan att öppna upp vägen till medlemskap.

— Varför inte bara säga: ”Vi vill inte ha er [i EU]?” Varför fortsätter ni att sätta upp villkor som vi inte kan uppfylla? Vi ser EU som en partner men vi är inte helt säkra på att EU ser oss som en partner, säger Vulin om relationen till Bryssel.

EU-bossar har framförallt krävt att Serbien ska bryta sina historiskt starka band med Ryssland, med tanke på fiendskapen som finns mellan Bryssel och Moskva. Samtidigt har Rysslands president Vladimir Putin aldrig villkorat den serbisk-ryska vänskapen på samma sätt, menar Vulin.

— EU-förhandlare säger till oss: ”Om ni inte bryter relationen till Ryssland så kommer ni inte att gå med i EU”. Så är vi partners eller inte? Eller har vi inte rätt till våra egna intressen?, frågar sig Vulin.

I slutet av oktober kommer Serbien att delta i ett Brics-möte i ryska Kazan och efter detta kommer man på allvar att överväga Brics som ett alternativ till EU.

— Det vore oansvarigt om vi inte utforskade alla möjligheter, inklusive Brics-medlemskap. Om Brics är attraktivt för andra länder, exempelvis [Förenade] Arabemiraten, eller Saudiarabien eller Turkiet, varför skulle det vara annorlunda för Serbien?, säger Vulin och fortsätter:

— Det råder inga tvivel om att Brics har blivit ett verkligt alternativ till EU.

Brics bestod ursprungligen av Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. 2011 anslöt även Sydafrika och tidigare i år utökades organisationen med fyra nya medlemsländer: Egypten, Iran, Etiopien och Förenade Arabemiraten. Samtidigt håller Saudiarabien på att ansluta medan Argentina avbröt processen för medlemskap efter att ärkesionisten Javier Milei valdes till president.