MÅNGKULTUREN 190 poliser tagna från andra regioner under 2022 har inte hindrat den gäng- och invandrarrelaterade brottsligheten i Stockholm från att eskalera. Problemet ska nu lösas med 100 till.

För drygt ett år sedan skrev Nordfront om Polismyndighetens nationella operativa avdelnings (Noa) beslut att under det då kommande halvåret förflytta runt 180 poliser från olika platser i landet till Stockholm. 45 av dessa skulle tas ifrån Göteborgsområdet. Gängkriminaliteten förklarades ha blivit så pass utbredd i huvudstaden att polisen ”måste kraftsamla från hela landet”.

— Stockholm har det jobbigt nu, förklarade en förstående Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg till Svt. Det hade kört ihop sig lite i huvudstaden. Tillfälligt. Av någon anledning.

Faktum är att de där tillskottspoliserna – 190 skulle det bli – inte tycks ha påverkat den eskalerande utvecklingen av våldsbrottsligheten i Stockholm. Nu går Noa i ett pressmeddelande ut med informationen att ett hundratal ingripandepoliser, hämtade från samtliga övriga polisregioner, ska levereras till huvudstaden så snart som inom några dagar, denna gång i vad som framstår som en mer temporär åtgärd. Noa-chefen Johan Olsson kommenterar i meddelandet:

— Med den senaste tidens utveckling av skjutningar och sprängningar ser vi behov av att skicka ytterligare förstärkningar till Stockholm för att förhindra att fler mord uppstår i de konflikter som pågår och att öka bevakningen på flertalet platser.

Även Mattias Andersson, tillförordnad regionspolischef i Stockholm, kommer till tals i pressmeddelandet:

— Det är ett mycket välkommet tillskott. Vi gör allt vi kan för att bryta den allvarliga våldsspiral, som regionen befinner sig i nu, och behöver ytterligare resurser.