MÅNGKULTUREN En ny trend har kommit till mångkulturens Sverige. Beväpnade rånare sätter skräck i Östermalm.

En ny trend har kommit till mångkulturens Sverige. Även de mest välbärgade områdena i Stockholm.

De senaste veckorna har det skett flertalet beväpnade rån i folks bostäder både på Östermalm och Lidingö.

Metoden går ut på att en av gärningsmännen klär ut sig till någon form av postbud för att folk ska öppna dörren. Sedan rusar maskerade och beväpnade rånare in i bostaden och plockar på sig dyra klockor och smycken.

I måndags skedde ett sånt här rån, där en kvinna utgav sig för att vara blombud, innan rånarna stormade takvåningen på Östermalm.

— När min 13-årige son öppnade dörren kom två maskerade killar fram. Den ene satte en pistol i ansiktet på honom, berättar den anonyma pappan för Expressen.

— När jag kommer ut håller de på och silvertejpar min son och min fru i soffan. Det var som på film, fortsätter han.

Mannen berättar att rånarna bar identiska kläder och skor, med svarta handskar och rånarluvor. De ska också ha varit på jakt efter mannens dyra Rolexklocka, som han dock hade sålt sedan en tid tillbaka. Rånarna fick nöja sig med fruns klocka värd 200 000 kronor.

— Jag gick dem till mötes och försökte hålla mig lugn. Jag var rädd för att de skulle göra familjen illa. En hade kniv och en hade pistol men de höll sig lugna och skadade oss inte. De kändes proffsiga, som att de gjort detta förut, förklarar mannen.

När rånarna kände sig klara silvertejpade de även fast pappan i familjen, och sa åt dem att de skulle vänta fem minuter innan de kunde ringa polisen. På vägen ut tog de med sig en Louis Vuitton-väska.

Förra veckan stoppades misstänkta medlemmar i en sådan här rånarliga, som av polisen beskrivs ha ”kopplingar till Headshotligan”. En liga som ligger bakom flera gängkriminella skjutningar i Stockholm.

Trots förra veckans gripande verkar skräckrånen i centrala Stockholm fortsätta.