NORGE Det var i morse som en man jagade personer i Oslo med en stor kniv. Mannen sköts till döds av polis.

Strax innan klockan 9 i morse larmades polisen i Oslo om att en man jagade folk med en stor kniv i de centrala delarna av staden.

Polisen förklarar för VG att de hade en polispatrull alldeles i närheten och snabbt var på plats för att gripa den misstänkta mannen. När polispatrullen kom fram var mannen barbröstad, viftade med en stor kniv och skrek på arabiska.

Filmer från händelsen

Videor från händelsen visar hur poliserna försöker köra på mannen med sin bil. När polismannen på passagerarsidan öppnar bildörren går angriparen till attack, och polisen använder sitt tjänstevapen.

Gärningsmannen sköts till döds och polismannen blev lindrigt skadad. Inget tyder än så länge på att någon annan har skadats.

Vittnen på plats menar att den misstänkta mannen skriker ”allahu akbar” när han hotar poliserna.

Polisen: "Tror inte på terrormotiv"

— Vi utreder brett. Vi utesluter inte några motiv, men det finns fortfarande ingen information i ärendet som tyder på att det är en terrorhändelse, säger polisinspektören Egil Jørgen Brekke på en presskonferens.

— Som vi ser det har de avvärjt ett farligt angrepp, fortsätter han om polisinsatsen.

Jørgen Brekke förklarar vidare att gärningsmannen är känd av polisen sedan tidigare.

— För oss framstår det som en enskild händelse. Detta är en person som är känd av oss sedan tidigare och som har en historik, och utifrån det menar vi fortsättningsvis att det inte tyder på en terrorhandling. Men samtidigt utesluter vi ingetning.

VG har talat med ett vittne till händelsen, som berättar att gärningsmannen var beväpnad med en kökskniv och att han jagade en norsk kvinna. Polisen kom dit snabbt och kvinnan tog skydd på andra sidan polisbilen, för att sedan ta skydd i en förbipasserande bil.

— Han var helt vild i blicken och polisen var tvungen att köra honom in mot en vägg, säger vittnet Arne Heiberg Okkenhaug till VG.

Vittnen menar att det var fyra skott som avlossades.

Thereses gata har stängts av och kommer att hållas stängd i åtminstone flera timmar till. Den kraschade polisbilen har täckts med presenning och en teknisk undersökning pågår.

Tidigare dömd för knivattack

Enligt uppgifter till Nettavisen ska den 32-åriga gärningsmannen vara medborgare i Ryssland. De bekräftar att gärningsmannen skrek ”allahu akbar”, samt att han citerade den muslimska trosbekännelsen när han stod framför polisbilen.

Gärningsmannen är tidigare dömd för en knivattack i Oslo 2019, där han stack en man med kniv och hotade fem andra personer. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård. 2018 dömdes han för att ha misshandlat en byggarbetare.

Åren 2014 och 2015 studerade gärningsmannen vid Teaterhögskolan, men kastades ut på grund av ”oacceptabelt beteende”.

Norska säkerhetspolisen, PST, vill inte bekräfta uppgifterna.

Direktrapportering avslutad. Nordfront följer utvecklingen.