NORGE Två personer är döda och minst 21 är skadade efter en skjutning på en bögklubb i Oslo i natt.

Det var strax efter klockan 01:00 inatt som en man gick in på baren Per på hjørnet och bögklubben London Pub i Oslo och öppnade eld. Två personer har bekräftats döda och minst 21 är skadade, varav 10 är allvarligt skadade.

Det spreds inledningsvis rykten om att det fanns flera skyttar på plats. Strax efter klockan 3 inatt dementerar polisen uppgifterna.

Gärningsmannen

Polisen kunde ganska snabbt gripa skytten, som beskrivs ha hållits fast av bögklubbens besökare.

Gärningsmannen beskrivs komma från Iran och vara i 42-års åldern. Han är sedan tidigare dömd för narkotikabrott, misshandel och brott mot knivlagen. Samtidigt berättar polisen att han är känd av norska säkerhetspolisen, PST.

Polisen har inte gått ut med om iraniern är känd för någon ideologisk eller religiös bakgrund. Gärningsmannen är nu misstänkt för mord, mordförsök och terrorbrott.

Två vapen har beslagtagits, ett enhandsvapen och ett automatvapen. Båda beskrivs vara av äldre modeller.

— Det är inte moderna vapen, kommenterar Christian Hatlo från Oslopolisen under en presskonferens.

Alla "pride"-evenemang ställs in

London Pub är känd som en klubb där sexuellt avvikande personer vistas. Det hänger bland annat olika former av regnbågsflaggor utanför byggnaden.

Därför utreder polisen teorier om att skjutningen kan utgöra ett ”hatbrott”.

Idag skulle det alltså ha hållits ett större ”pridetåg” i Oslo, men arrangörerna meddelar att alla former av sådana evenemang ställs in i Oslo.

Flera norska partiledare fördömer skjutningen och uttrycker sitt stöd för homolobbyn. Bland annat den tidigare statsministern och Høyre-ledaren Erna Solberg, Guri Melby från Venstre och Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet.

Tar höjd för nya dåd

Polisen förklarar under presskonferensen att man höjer beredskapen i Oslo, samtidigt som man utreder om skytten kan ha haft medhjälpare. I sociala medier sprids nu bilder från skjutningen och gärningsmannens gripande.