USA Anderson Lee Aldrich står åtalad för flera mord och ”hatbrott” efter helgens attack på en bögklubb i Colorado. Men domstolsdokument avslöjar att den misstänkte är ”icke-binär” och benämns som ”Mx. Aldrich”.

Det var i lördags som en 22-åring öppnade eld inne på bögklubben Club Q i Colorado Springs, USA. Fem personer dödades och minst 22 skadades i attacken, som har lett till att Anderson Lee Aldrich åtalats för fem fall av mord och fem fall av ”hatbrott”.

Efter attacken gick USA:s president Joe Biden ut och beklagade att så kallade hatbrott mot hbtq-personer har ökat de senaste åren och uttryckte att ”vi kan inte och vi får inte acceptera hat”. Demokrater och vänsterliberala proffstyckare över hela USA har också i vanlig ordning beskyllt republikanska politiker som ifrågasätter homolobbyns agenda för dådet.

Ben Collins, som är NBC:s så kallade expert på ”desinformation” och ”extremism” på Internet, förklarade exempelvis att ”republikanska politiker” och ”Internets extremhögermaskin” bedrev en flera månader lång hatkampanj mot hbtq-personer innan skjutningen i Colorado Springs.

Men nu framkommer det i officiella domstolsdokument att Aldrich är så kallat ”icke-binär” [”identifierar sig” varken som man eller kvinna. reds. anm.] och kräver att domstolen använder pronomen ”de/dem” om honom, vilket i USA motsvarar hur svenskans ”hen” används.

I domstolsdokumenten, som publicerats på Twitter av New York Times-journalisten Nicholas Bogel-Burroughs, framgår det också att domstolen refererar till den åtalade som ”Mx. Aldrich” istället för det brukliga ”Mr. Aldrich”. ’

Det har sedan tidigare framkommit att den misstänkte för några år sedan av oklara anledningar bytte namn och att han tidigare hette Nicholas F. Brink. Han ska även ha gripits under 2021 efter att ha uttalat ett bombhot mot sin moders bostad.

Även bögklubbskjutningen i Orlando 2016 har beskrivits som exempel på ”hatbrott” mot hbtq-personer trots att gärningsmannen Omar Mateen själv var en stamgäst på stadens bögklubbar innan attacken.