COVID-19 I Göteborg dog en 13-årig pojke med hjärtproblem månader efter att han vaccinerats med Modernas vaccin mot covid-19. Trots varningssignaler om att vacciner kan orsaka hjärtproblem valde sjukhuset att ge pojken en spruta, vilket nu utreds som dödsvållande.

I augusti 2021 kallades Nicholas Sundgren till covidvaccinering på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Den 13-åriga pojken som fötts med ett hjärfel och opererats vid tre dagars ålder hade trots detta levt ett relativt normalt liv.

– Jag såg på honom som osårbar, nästan som lite helig, på grund av allt han klarade som liten, säger hans pappa Bobbo Sundgren.

Efter att Nicholas vaccinerats med Modernas covidvaccin den 4 oktober 2021 tog det bara två dagar innan vaccinet ”pausades” för barn. Orsaken bakom beslutet var en stor samnordisk studie som visade att vaccinet har en betydande risk att orsaka hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation. Två månader efter vaccineringen började problemen som man nu misstänker hängde samman med Modernavaccinet.

– Två månader efter vaccineringen fick Nicholas symtom som jag först tolkade som vinterkräksjuka. Efter tre dagars feber fick han värk och därefter blev han förlamad i benen. Då åkte vi in till sjukhuset med ambulans, berättar Nicholas pappa.

Varningssignaler fanns

Nicholas hade enligt Aftonbladet fått bakterier i hjärtat, som trots en veckas antibiotikakur, fortsatte att sprida sig. Han akutopererades men fick sedan njur- och leversvikt och drabbades även av en stroke.

– En månad efter operationen fick han ett hjärtstopp som ledde till hjärnskador så omfattande att han inte längre kunde prata och knappt röra sig frivilligt, säger hans pappa.

Strax efter klockan 12 den 13 februari 2022 dog Nicholas, 13 år gammal. Pojkens pappa är misstänksam mot hur vården hanterade fallet då varningarna redan sommaren 2021 haglade kring vaccinets problematik kring hjärtproblem.

– Min tanke är att man borde ha tillfrågat hjärtläkare. Det gjorde man inte. Man borde ha varnat oss, för det hade man direktiv om att göra. Man borde också ha tänkt själv. Läkare, sjuksköterska eller vem det än var… att just Moderna ska vi inte ge till honom, säger Bobbo.

Vi beklagar om anhöriga känner sig missnöjda med vården eller hur de har blivit bemötta hos oss. Vi känner inte till någon eventuell förundersökning, i övrigt kan vi inte kommentera enskilda patientärenden med hänvisning till sekretesslagstiftning

Sahlgrenska sjukhusets svar i ett e-post meddelande.

Den döde pojkens pappa uttrycker att han var skeptisk till vaccineringen men att ”vi bejakade kallelsen mest för att vi litade på de som hade varit med och räddat hans liv när han var bebis”.