SKELLEFTEÅ. Trots att 27-åringen helt oprovocerat knivhögg sin egen mor i ansiktet döms han av Skellefteå tingsrätt endast för grov misshandel till 1 år och 8 månaders fängelse. Tingsrätten skriver att det endast berodde på tillfälliga omständigheter att modern inte skadades allvarligare.

27-årige Emanuel Grahn Sjölund (19920910-5254) dömdes under måndagen för grov misshandel till 1 år och 8 månaders fängelse. Bakgrunden är att han på nyårsaftons helt oprovocerat knivhögg sin egen mor i ansiktet.

Enligt domen bor Grahn Sjölund och hans mor grannar i samhället Boliden i Skellefteå kommun. Kring 18-tiden på nyårsafton ska han ha besökt sin mor och plötsligt knivhuggit henne.

Skadorna beskrivs som lindriga med tanke på omständigheterna:

Av journalanteckningar framgår att [brottsoffret] undersöktes av läkare på akutmottagningen den 31 december 2018 och att hon då hade ca fem knivstick runt vänster öga på ansiktet, varav ett knivstick i pannan lokaliserat ca tre cm ovanför ögonhöjd mellan ögonen, två knivstick strax ovanför vänster öga samt ett knivstick under vänster öga. Vänster öga var svullet och rodnat och det fanns ett hematom som var blå-lila över vänster öga. Såret under vänster öga sututerades och [brottsoffret] lades in på sjukhus för observation.

I förhör har Grahn Sjökund berättat att han hos sin mor helt plötsligt blev ”förbannad” och kom på att han hade med sig en kniv som han tog fram för att ”skrämma” henne med. Någon förklaring till hennes skador har han inte, förutom att kniven var väldigt vass. Till polisen uppgav han när han greps att han druckit femton folköl och att han kände sig berusad.

Modern har berättat att hon fruktade för sitt liv och var helt säker på att han skulle sticka ut hennes öga. Efter att ha skrikit och försökt värja sig ska han plötsligt ha avbrutit attacken och lämnat lägenheten varpå hon kunde söka hjälp hos en granne. Hon menar att han aldrig tidigare visat våldstendenser men att hon nu är rädd för honom.

Trots att Grahn Sjölund attackerat sin egen mor i hennes hem genom att använda en kniv mot hennes ansikte döms han alltså inte för mordförsök utan för grov misshandel. Tingsrätten menar dock att det inte finns några förmildrande omständigheter i fallet och att han ”visat särskild hänsynslöshet och råhet” under knivattacken. Att skadorna inte blev allvarligare beror enligt tingsrätten endast på ”tillfälliga omständigheter”.

Emanuel Grahn Sjölund kommer att sitta kvar i häktet fram till att fängelsestraffet verkställs eftersom tingsrätten bedömer att det finns risk att han fortsätter sin brottsliga verksamhet ifall han försätts på fri fot.

Källa:
Skellefteå Tingsrätt: Dom 2019-03-04, målnummer B 5-19


  • Publicerad:
    2019-03-05 17:30