UTRIKES. En 65-årig kvinna står åtalad för att under 25 år ha svindlat den danska Socialstyrelsen på motsvarande 168 miljoner kronor.

Köpenhamns tingsrätt. Skärmbild.

Den 65-åriga danskan Britta Nielsen står inför rätta i Köpenhamns tingsrätt för att ha stulit en summa motsvarande 168 miljoner svenska kronor av den danska Socialstyrelsen.

Miljonsvindleriet uppdagades i oktober 2018. Nielsen, som var anställd på Socialstyrelsen i över 40 år, satte under perioden 1993 till 2018 i system att ta pengar som skulle betalas ut som bidrag och stoppade dem i egen ficka.

Som superanvändare och betrodd anställd hos myndigheten kunde hon ändra kontonummer i det administrativa systemet för bidragsutbetalningar och föra över pengar till egna påhittade projekt och föreningar, en av dem med det i sammanhanget fyndiga namnet ”Hjälp till självhjälp”.

Det var först i augusti ifjol som det hela upptäcktes och Britta Nielsen flydde då landet. Hon efterlystes internationellt och efter 44 dagar på flykt greps hon i Sydafrika. Hon har varit frihetsberövad sedan dess.

Nu står hon åtalad för flera fall av grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. Hennes tre vuxna barn misstänks också för synnerligen grovt häleri. Alla tre misstänks ha fått stora summor pengar överförda från modern – enligt polisen byte från svindeln.

Även en svärson misstänks för grovt häleri. Han ska tillsammans med döttrarna ha tagit hand om och gömt värdesaker på uppmaning av Britta Nielsen.

Trots att hon misstänks för grov kriminalitet så är det ändå många som varit lite imponerade av Britta Nielsen.

— Det för närmast tankarna till filmerna om Jönssonligan. Det är den perfekta kuppen som nästan lyckades, säger Kim Toft Hansen, medieforskare vid Ålborgs universitet, och tillägger:

— Hon gör sånt som vi andra bara fantiserar om i mörka ögonblick. Britta Nielsen blir nästan lite folkkär på samma sätt som en maffiaboss i Sopranos eller kvinnorna i tv-serien Orange is the new black.

Toft Hansen berättar också att en teaterpjäs om fallet med Britta Nielsen redan är på väg.

Innan miljonsvindleriet avslöjades hade Nielsen hunnit få medalj av drottning Margrethe för lång och trogen tjänst. I presentationen av utmärkelsen står det att hon fokuserar på att ”utveckla och säkra en korrekt förvaltning”.

Medaljen har hon fortfarande, men det pågår en diskussion om hon ska få behålla den om hon döms.

Nielsen riskerar upp till tolv års fängelse om hon fälls.

Källa:
Britta Nielsen inför rätta efter att ha lurat danska staten


  • Publicerad:
    2019-10-24 18:35