STOCKHOLM. På grund av hög arbetsbelastning beslutade Stockholmspolisen i oktober att fram till nyår inte utreda bedrägerier gällande summor under 5 000 kronor. Nu meddelar man dock att man även fortsättningsvis kommer att lägga dess ärenden på hög.

Nordfront uppmärksammade i december förra året att Stockholmspolisen sedan oktober haft en policy om att ignorera så kallade mindre bedrägerier, med andra ord brott där människor blivit av med summor lägre än 5 000 kronor. Anledningen var det stora antalet anmälningar om bedrägerier som inkom till Stockholmspolisen, blandat med hög arbetsbelastning.

Den tillfälliga policyn – som i praktiken innebär en avkriminalisering av mindre bedrägeribrott – skulle gälla fram till nyår.

— Ja det här beslutet att vi inte ska jobba med ärenden som är under 5 000 kronor, det är ju tillfälligt att avkriminalisera de brotten. Det är ju en generell förundersökningsbegränsning, kommenterar en anonym källa inom Stockholmspolisen till Ekot.

Men nu rapporterar Ekot att polisen fortsätter att inte utreda dessa brott, trots att något formellt beslut om att göra så inte är taget. Enligt Jessika Nilsson, som är chef för bedrägerisektionen vid Stockholmspolisen, handlar det istället om en ny ”inriktning” som ska gälla fram till den sista mars.

— Ja, det var olyckligt att man skrev att det var ett beslut för det var en inriktning. Vi har inte beslutat i den här frågan ännu, säger Jessika Nilsson.

Exakt vad skillnaden mellan ”beslut” och ”inriktning” är framgår dock inte, då avkriminaliseringen i praktiken fortsätter precis som innan nyår.

Källa:
Polisen fortsätter med kritiserad modell


  • Publicerad:
    2019-01-14 13:25