UTRIKES En kinesisk 74-årig mediaman döms för att ha sagt emot den officiella historieskrivningen i Kina.

Tre kinesiska män, som beskrivs som ”demokratiaktivister”, har dömts för en rad brott, bland annat mot kinesiska säkerhetslagar. Bland dessa finns 74-årige Jimmy Lai, som grundat en populär tidning med namnet Daily Apple.

En av de saker man döms för är att ha hållit en minnesvaka i Hongkong för de som mördades i massakern vid Himmelska fridens torg. Detta då Kina redan för länge sedan har infört sådana lagar som socialdemokraten Morgan Johansson vill införa i Sverige, nämligen förbud mot att ifrågasätta den officiella historieskrivningen.

Enligt den historiesyn som finns på flera håll utanför Kina begicks år 1989 en massaker vid den Himmelska fridens torg där militären mördade ett mycket stort antal människor. Enligt den kinesiska staten har detta aldrig skett, något som är såpass sant att detta absolut inte får ifrågasättas.

Parallellfall i Europa

Det är inte enbart i Kina det kan vara straffbart att ifrågasätta delar av den godkända historieskrivningen. I Tyskland, som fängslat en rad människor av politiska skäl, är det exempelvis förbjudet att ifrågasätta sanningshalten i historieskrivningen kring den så kallade ”förintelsen”.

Där har Ursula Haverbeck blivit ett tydligt exempel på att det inte ens i det ”frihetliga” och ”demokratiska” västerlandet står medborgarna fritt att diskutera vissa ämnen.

Senast förra året dömdes Haverbeck till ett fängelsestraff för åsiktsbrott, då 92 år gammal.

Huruvida medier som SVT anser att personer som Lai och Haverbeck båda två är politiska fångar, eller båda två kriminella på grund av lagbrott, är oklart.