UTRIKES Ryska stridsflyg bestyckade med supersoniska missiler patrullerar just nu Svarta havet. Putin har officiellt ”meddelat” att missilerna är inom räckhåll för östra Medelhavet och USA:s hangarfartygsgrupper på plats.

Under onsdagen meddelade Rysslands president Vladimir Putin att han beordrat stridsflyg bestyckade med supersoniska missiler att patrullera neutralt luftrum över Svarta havet. Detta meddelades under en presskonferens i Peking, där Putin befinner sig för att träffa Kinas president Xi Jinping och en rad arabledare.

Innan Putin berättade om stridsflygen konstaterade han att USA placerat två hangarfartyg med stödtrupper i östra Medelhavet – med andra ord alldeles i närheten av Svarta havet.

— Var uppmärksam på att det följande meddelandet inte är ett hot, utan snarare en uppdatering, sa Putin.

Han tydliggjorde också att de ryska stridsflyg som nu patrullerar området har vapen som utan problem kan nå östra Medelhavet.

— Våra MiG-31-plan är beväpnade med Kinzjal-missilsystem. Det är känt att dessa har en räckvidd på över 1 000 kilometer och kan uppnå Mach 9-hastigheter.

Enligt RT skrattade Putin också åt de senaste utspelen av USA:s president Joe Biden om att Ryssland ”redan har förlorat kriget i Ukraina”. Putin menar att det är tydligt att detta inte är Washingtons verkliga uppfattning, eftersom man nyligen försett Kiev med långdistansrobotar av modell ATACMS – något USA tidigare beskrivit som uteslutet.

— Ifall Ryssland har förlorat kriget, varför förse [Ukraina] med ATACMS? Låt honom ta tillbaka sina ATACMS och resten av vapnen, fixa lite pannkakor och komma till oss för en tebjudning, skämtade Putin.

Sedan tidigare har även Storbritannien börjat patrullera Svarta havet med stridsflyg. Syftet är att beskydda ukrainska spannmålsfartyg, även om det är oklart ifall de brittiska stridsflygen skulle anfalla i ett skarpt läge.