Ungerska parlamentet förväntas ge sitt godkännande vid månadsslutet
NATO-ANSÖKAN • Den svenske statsministern försökte först vinna Ungerns röst genom att avvisa och hota. Sedan gjorde han en kovändning och intog en lismande linje. Nu ska Ungern ratificera Sveriges ansökan och de båda ministrarna träffas.
Sedan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i januari undertecknade Sveriges Nato-ansökan, återstår endast en namnteckning av Ungerns premiärminister Viktor Orbán för att ett formellt antagande av Sverige till krigsalliansen ska kunna ske.
Den svenske statsministern Ulf Kristersson avböjde initialt högfärdigt diskussioner med sin ungerske motsvarighet och framförde istället dunkla hot rörande ungersk tillgång till svensktillverkade Gripenplan. Sedan denna hållning inte visat sig ge frukt i medlemskapsfrågan, gjorde Kristersson en kovändning och intog en rakt igenom lismande linje och både diskuterar och förhandlar numera mer än gärna med Orbán.
Den senare har nu tillkännagivit att ”förtroendet” mellan de två länderna är på väg att ”återupprättas”, att ”konflikten” dem emellan snart är över, samt att det ungerska parlamentet därför förväntas ge sitt godkännande till ett svenskt medlemskap i samband med öppnandet av vårens parlamentssession den 26 februari.
Hållningen som det svenska politiska ledarskapet intagit gentemot Ungern har rakt igenom präglats av ovärdighet och tvära kast, där totalt avståndstagande, ofta med hänvisning till det ungerska ifrågasättandet av EU:s folkutbytespolitik, alltså följts av u-sväng och krypande i hopp om att kunna utverka en ungersk ratificering av Sveriges ansökan om medlemskap i krigsalliansen Nato.
— Vi har tagit viktiga steg tillsammans med den svenske statsministern för att återupprätta förtroendet, säger nu den ungerske premiärministern till Reuters och tillägger:
— Det är goda nyheter att vår konflikt med Sverige snart kommer vara över … Beträffande ratificeringen av Sveriges Natomedlemskap är ståndpunkten klar, vi ser mycket fram emot den svenska statsministerns besök här i Ungern. Om han kunde besöka Turkiet under ratificeringsprocessen så kan han också besöka oss.