NAPOLEONKOMPLEX Macron antydde efter måndagens toppmöte i Paris att det inte går att utesluta europeiska marktrupper i Ukraina. Men hittills har den franske presidenten bara fått halvhjärtat medhåll från ett enda land.

Inför ett plötsligt sammankallat toppmöte i Paris om kriget i Ukraina gick Slovakiens premiärminister Robert Fico ut med en varning om att ”rysliga” saker skulle diskuteras mellan 20 europeiska ledare. Fico hävdade att europeiska marktrupper i Ukraina stod på agendan, något han kom att hånas för.

Men under en uppseendeväckande pressträff på måndagskvällen kom värden för toppmötet, Frankrikes president Emmanuel Macron, att deklarera att europeiska trupper i Ukraina ”inte kan uteslutas”.

Snabbt gick dock ledare för Storbritannien, Polen, Tjeckien, Tyskland, Finland och Sverige ut med starka dementier. Till och med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg valde att kontrasignalera Macron.

— Natoallierade förser Ukraina med ett stöd som saknar motstycke. Det har vi gjort sedan 2014 och dessutom eskalerat sedan den fullskaliga invasionen. Men det finns inga planer för stridande styrkor från Nato på ukrainsk mark, sa Stoltenberg till AP.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson gästade dagen efter SVT:s Morgonstudion där han hävdade att det inte skulle ”påverka Nato” även om Frankrike skulle sända trupper till Ukraina.

— Frankrikes tradition är inte den svenska traditionen, statsministern.

Att Sverige skulle göra något liknande är dock enligt Kristersson ”inte aktuellt överhuvudtaget”.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz var ännu hårdare i sin dementi och deklarerade att det blir ”inga markstyrkor, inga soldater på ukrainsk mark, som skickas dit av europeiska länder eller Nato” i framtiden. Inte ens Scholz andreman, Tysklands vice förbundskansler Robert Habeck, ville ansluta sig till Macron. Detta trots att han utmärkt sig som en av Europas mest aggressiva militanta globalister.

— Jag är glad att Frankrike funderar hur vi ska öka stödet till Ukraina, men om jag får ge ett gott råd: Skicka fler vapen, sa Habeck under tisdagen.

Det enda landet som i någon mån tycks ha hållit med Macron är Litauen. Finanical Times uppger att landet ”öppet diskuterar” att åtminstone sända personal till Ukraina för att träna ukrainska soldater. Landets utrikesminister Gabrielius Landsbergis sa också efter toppmötet i Paris att det är dags att tänka ”utanför boxen”:

— Tider som dessa kräver politiskt ledarskap, ambition och mod att tänka utanför boxen. Initiativet bakom gårdagens möte i Paris är värt att överväga, sa Landsbergis på tisdagen.