ÅSIKTSBROTT Rasmus Paludan har åtalats för hets mot folkgrupp och förolämpning efter incidenter i Malmö 2022, där han bland annat brände en koran. Han nekar till brott och menar att hans handlingar var politiska yttranden.

Rasmus Paludan har nu åtalats för hets mot folkgrupp. Åtalet omfattar två fall av misstänkt hets mot folkgrupp och ett fall av misstänkt förolämpning. De ska ha ägt rum i Malmö, i april och september år 2022. Enligt åtalet ska Paludan i april ha lindat bacon i och runtom en koran och därefter tänt eld på, sparkat och spottat på koranen. Han ska även ha sagt att muslimer skapar ofred och disharmoni. I september ska Paludan ha sagt ”go home to Africa” och ”afrikaner hör inte hemma i Sverige” till en man.

— Min bedömning är att det finns tillräckliga skäl att väcka åtal och nu kommer tingsrätten att pröva ärendet, säger senior åklagare Adrien Combier-Hogg som är förundersökningsledare.

Som bevis använder åklagaren videoupptagningar från Paludans partis hemsida samt förhör med vittnen. Rasmus Paludan nekar till brott. Han menar att det som åklagaren hävdar är en förolämpning var ett yttrande av politisk karaktär, och att även koranbränningarna skedde i en politisk kontext.

— Jag har kritiserat islam och det har jag gjort på möten där jag kandiderade till riksdagen. Det har jag varit totalt öppen kring, säger Paludan.

Paludan kommer att begära att få närvara vid rättegången i Malmö tingsrätt via videolänk. Han har inte varit i Sverige sedan början av 2023 eftersom det finns en hotbild mot honom.

— Malmö är totalfarligt, det är den farligaste staden i Sverige, säger han.