USA I presidentvalkampen har, sägs det, presidentens ”svammel” sedan en tid ersatts av vicepresidentens ”ordsallader” – vilket enligt kritikerna ska ligga bakom hennes påstådda strategi att skademinimera genom att undvika intervjuer och pressträffar.

Medan många medier fokuserar på opinionsundersökningar, som tycks tala för hennes påbörjade segertåg, anklagas den demokratiska presidentkandidaten, sittande vicepresident Kamala Harris i andra medier för att invertera det traditionella framgångsreceptet för amerikanska presidentkandidater kallat ”maximal exponering”.

Sedan hon den 21 juli i praktiken ställde upp i presidentvalet har hon vare sig givit någon spontanintervju eller ställt upp på någon presskonferens – och hon avser, påstås det, fortsätta undvika att utsätta sig för dessa risker att hamna i förlägenhet åtminstone fram till början av september – endast två månader innan presidentvalet.

West Wing Playbook – nyhetssidan Politicos guide till personer och företeelser inom Bidenadministrationen kommenterar:

Harris främsta kommunikationsassistenter är djupt skeptiska, precis som Bidens inre krets också var, till att intervjuer för stora TV-nätverk eller nationella tidningar skulle kunna påverka marginalväljare i önskad riktning.

Guiden uppger sig citera en ej namngiven ”sedan länge nära allierad till Harris” som anser att vicepresidenten av taktiska skäl ska hålla sig undan från intervjuer åtminstone till efter Labor Day i september, vilket uppmärksammats på sociala medier.

— Det finns verkligen ingen anledning att ställa upp på några sådana, ska personen ha sagt, och tillagt:

–Väljarna som hon behöver finns på lokal nivå. De läser inte den nationella pressen.

Republikanske vicepresidentkandidaten missar inte tillfället

Såväl Harris som hennes val till vicepresident, Minnesotas demokratiske guvernör Tim Walz ignorerade på onsdagen i Wisconsin demonstrativt alla frågor från reportrar, vilket öppnade upp för en frän kommentar från den republikanske vicepresidentkandidaten tillika Ohio-senatern JD Vance.

— Jag ville bara säga hej till vicepresidenten och fråga henne varför hon vägrar att svara på frågor, berättade han för kommentars-utsvultna reportrar om sitt plötsliga uppdykande på Air Force Two, som Harris hade äntrat ögonblick tidigare.

— Jag tänkte att reportrarna som reser med Kamala kan känna sig lite understimulerade med tanke just på att hon aldrig besvarar deras frågor, så jag kände att jag ville komma och hälsa på och passa på att kolla in mitt nya plan också, medan jag ändå var i krokarna.

En bekräftelse av teorin om undvikande av mediekontakt som Harris medvetna strategi levererades förra fredagen från initierat håll, nämligen av demokraternas partistrateg Christy Setzer till tidningen The Hill:

–Vicepresidenten visar oss alla att du inte behöver ge högprofilerade intervjuer eller närvara vid presskonferenser för att få uppmärksamhet från medier och väljare … Jag skulle säga att hon har en robust kommunikationsstrategi.

Vad den republikanske vicepresidentkandidaten JD Vance beträffar, så har han under veckan gjort ”Harris bristande medieengagemang” till en fokusfråga medan han följt henne runt i slagfältsstater. Han har publicerat dagliga uppdateringar på sociala medier om hur länge Harris har gått utan att svara på frågor, och på onsdagen tog han på allvar tag i frågan medan deras plan stod parkerade samtidigt i Wisconsin.

— Förhoppningsvis kommer detta vara mitt plan om några månader, sa han till reportrar och syftade på Air Force Two. Han tillade:

— Då kan ni slippa känna er så ensamma, eftersom VP ju inte svarar på era frågor.

Harris ordsallader

När det kommer till Harris undvikande av intervjuer och pressträffar, så tycks det ingenstans ha påståtts att det skulle föranledas av utfrågarnas eventuella inkompetens, partiskhet eller dåliga uppförande. Däremot har det på många hålls föreslagits att situationer som ovan nämnda tenderar utlösa hennes egen leverans av de ”ordsallader” som hon kanske är allra mest känd för.

Två aktuella exempel är när hon nyligen

  • av misstag kallade sig själv "president" under lovtalet till framlidna ledamoten Sheila Jackson.
  • levererade en sommarsallad under en kommentar utan manus om en gisslanaffär med Ryssland:

— Detta är bara ett extraordinärt bevis på vikten av att ha en president som förstår diplomatins kraft och förstår styrkan som vilar i förståelsen av diplomatins betydelse, sa hon och skrattade åt sig själv.