UKRAINAKONFLIKTEN Samtidigt som ryska styrkor i ryska Kursk förstärks, uppges staden Pokrovsk i den ukrainska regionen Donetsk vara nära kapitulation när rysk trupp står för dörren.

Parallellt med Ukrainas offensiv på rysk mark i Kursk pågår intensiva strider vid krigets egentliga front i regionen Donetsk, där rysk trupp i detta nu står i begrepp att inta den strategiskt viktiga nu evakuerade staden Pokrovsk, som innan kriget hade en befolkning på drygt 60 000.

Ukraina gör ännu smärre landvinningar i sin uppmärksammade räd in i Rysslands Kurskregion, på fredagen genom att spränga en betydelsefull bro över floden Sejm. Fast beslutna om att få ett slut på striderna på egen mark, har man emellertid från ryskt håll nu förflyttat över 1 000 soldater från erövrade territorier i Ukraina till Kursk.

Ukrainas militärchef i Pokrovsk Serhii Dobriak, tillkännager på meddelandeappen Telegram att ”fienden i rasande fart avancerar” mot staden samt att flera omgivande, i första hand östliga, (för)orter sett sig nödgade att evakuera – ett exempel som nu följts även av Pokrovsk.

Pokrovsks strategiska betydelse

Vägen mellan städerna Pokrovsk och Kostiantynivka används flitigt av ukrainsk militär för försörjningen av andra frontavsnitt och har under den pågående konflikten varit en nödvändig förutsättning för att ett antal evakueringar har kunnat genomföras.

Den pensionerade överstelöjtnanten Jörgen Elfving kommenterar i Svenska Dagbladet (SvD):

— Skulle man från rysk sida ta Pokrovsk så öppnar sig möjligheterna att fortsätta anfallet i ett antal andra riktningar, antingen upp i nordostlig riktning mot Tjasiv Jar och Kramatorsk eller i västlig riktning mot Pavlograd och Dnipro.

En rysk erövring av Pokrovsk skulle enligt Elfving innebära en väsentligt utökad rysk kontroll av den Donetskregion, som redan i hög grad kontrolleras av Moskva.