POLITIK Tobias Billström har meddelat att han avgår som utrikesminister nästa vecka. Bråk med Ulf Kristersson om bland annat Israel och Gaza sägs ligga bakom.

”Det är med en blandning av vemod och stolthet som jag i dag har meddelat statsministern att jag i samband med riksdagens öppnande på tisdag lämnar posten som utrikesminister”, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) på Twitter på onsdagen.

Han kommer att lämna politiken helt, vilket också innebär att han lämnar sin riksdagsplats. I en kommentar till TT säger han att ”tiden är inne”.

— Detta ger mig en chans att få en nystart i arbetslivet. Exakt vilka typer av uppdrag det kommer att bli, det är helt öppet. Men jag är inte främmande för näringslivet.

Flera källor inom Moderaterna uppger till Aftonbladet att omfattande konflikter om utrikesdepartementet och utrikespolitiken med statsminister Ulf Kristersson (M) ligger bakom. En sådan sak ska vara konflikten i Gaza, där Billström vill se en ännu mer proisraelisk hållning.

Dessutom har Tobias Billström velat tillsätta en ny kabinettssekreterare, men fått nej av statsministern.

Detta dementeras dock av Billströms presschef Anna Erhardt.

”Det stämmer inte. Det har inte utsetts någon ny kabinettsekreterare än, så det finns ingenting att ha en konflikt om. Och vad gäller Gaza så styrs Sveriges Mellanöstern-politik på EU-nivå och där har statsministern och utrikesministern samma syn”, skriver hon i ett sms.