Statsministerns kompis kan bli ny utrikesminister
SVERIGE • Under tisdagen kommer Ulf Kristersson att presentera vem som efterträder Tobias Billström som utrikesminister. Enligt rykten är maktkampen inom Moderaterna nu hård när flera kandidater tävlar om posten.
Under förra veckan meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) plötsligt att han avgår som utrikesminister. Enligt rykten från källor inom Moderaterna låg konflikter mellan Billström och statsminister Ulf Kristersson (M) bakom beslutet.
Billström avgår i samband med riksmötets öppnande under morgondagen. Då förväntas Kristersson presentera hans efterträdare, vilket har lett till mediala spekulationer kring vem som kommer att få statsministerns förströende.
Det anses ytterst osannolikt att Sveriges nya utrikesminister kommer att tas från något annat parti än Moderaterna. De flesta tycks också vara ense om att det blir en person som redan är statsråd eller har en annan viktig position inom regeringen.
Ett namn som nämnts är bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M), som redan är statsråd i utrikesdepartementet, men även migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Det har också talats om en comeback för ärkeglobalisten Carl Bildt (M), som var statsminister under 90-talet och sedan utrikesminister i Fredrik Reinfeldts (M) regering. Andra rykten gör gällande att Reinfeldt själv är aktuell som kandidat.
En kontroversiell möjlig kandidat är regeringens nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm, som är bror till Moderaternas partisekreterare Karin Enström. Landerholm är en nära vän till Kristersson och det talades om vänskapskorruption redan när han fick sin nuvarande post. Enligt rykten ska Kristersson dessutom ha använt Landerholm för att köra över utrikesdepartementet i utrikesfrågor och detta har nämnts som en orsak till Billströms avgång.
En källa inom Moderaterna säger till Aftonbladet att det därmed är osannolikt att Landerholm nu också får ersätta Billström.
— Ulf Kristersson vill ha Landerholm men det skulle vara svårsmält för partiet eftersom det redan nu finns kritik mot nepotism, säger källan.
Gunnar Strömmer vill inte ha en konkurrent om partiledarposten
En annan källa säger att det vore ett smart drag av Kristersson att utse Landerholm och därmed få större makt över UD efter tiden med Billström. Dessutom finns det enligt Aftonbladets källor mäktiga moderater som vill motverka att ett redan högt uppsatt statsråd utses till posten, däribland justitieminister Gunnar Strömmer och finansminister Elisabeth Svantesson. De högt uppsatta ministrarna vill undvika att det skapas en ny konkurrent om partiledarposten inom M när Kristersson avgår.
— Ens ställning stärks ytterligare och väldigt påtagligt om man varit utrikesminister. Gunnar Strömmer, men även till viss del Elisabeth Svantesson, gör därför vad de kan för att det inte ska bli Johan [Forssell] eller Maria [Malmer Stenergard], säger en ”tung M-källa” till tidningen.
Dagens Industri har dock en källa som påstår att det redan är klart att just Malmer Stenergard kommer att utnämnas till utrikesminister. Källan uppger också att Gunnar Strömmer inte motsätter sig detta.
”Maria Malmer Stenergard, som är 43 år gammal, anses vara något av en kronprinsessa i det moderata toppskiktet. Enligt Dagens industris källor står hon nära justitieminister Gunnar Strömmer (M), båda är utbildade jurister, och statsminister Ulf Kristersson (M) vill passa på att föryngra sin regering”, skriver tidningen.