POLITIK ICES rapport varnar för att sill- och strömmingsbestånden i Östersjön är i ett kritiskt tillstånd. Trots riskerna föreslår EU-kommissionen en ökning av strömmingskvoten.

Det internationella havsforskningsrådet ICES skriver i sin senaste rapport att läget är mycket allvarligt för sillen och strömmingen i Östersjön. De senaste 30 åren har beståndet av sill i centrala Östersjön sannolikt befunnit sig under den nivå som anses kritisk för att ett bestånd ska kunna överleva på lång sikt.

På grund av ett stort fisketryck saknas det äldre och stora fiskar. Det skapar en obalans i beståndet och för att återställa balansen skulle det krävas ett kraftigt minskat fiske i minst 10-15 år. I år finns dock tecken på en liten uppgång för strömmingen i Östersjön. Rapporten varnar dock för att de bedömningarna görs med optimistiska uppskattningar av tillväxten. Det finns en 55 procents risk att beståndet fortfarande kommer att ligga på en för låg nivå de närmsta åren, även utan något fiske överhuvudtaget. Enligt ICES riskerar även skarpsillen att sjunka till en så låg nivå att bevarandeåtgärder behövs, då den haft en väldigt dålig reproduktion de senaste tre åren.

Trots detta rekommenderar EU-kommissionen att strömmingskvoten för centrala Östersjön ska öka med 108 procent nästa år. Det slutgiltiga beslutet om fiskekvoterna tas i EU:s ministerråd den 22 oktober, där Sverige representeras av landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

— Regeringens utgångspunkt är att kvoterna inte borde öka, utan snarare minska. Därför bör resultatet av den här förhandlingen bli att vi åtminstone hamnar under kommissionens förslag. Det är vad vi strävar efter, säger Peter Kullgren

Miljö- och jordbruksutskottets ordförande, Emma Nohrén (MP), säger att regeringens ståndpunkt har förbättrats sedan förra året. Hon efterlyser dock mer beslutsamhet och tydligare krav på bland annat åtgärder mot det storskaliga trålfisket.

— Mer än 90 procent av alla strömming, sill och skarpsil tas upp av trålare och blir fiskmjöl. Sverige borde kämpa för att få bort detta, för att skydda det lokala kustfisket och vårt känsliga innanhav, säger Emma Nohrén.