UTRIKES När Putin besökte Nordkorea i somras signerade han och Kim Jong-un ett avtal om strategiskt partnerskap. Nu har det ryska parlamentet ombetts att ratificera alliansen.

RT rapporterar att Rysslands president Vladimir Putin har lämnat in ett avtal om omfattande strategiskt partnerskap med Demokratiska Folkrepubliken Korea till det ryska parlamentet. Avtalet signerades i juni av både Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-un, men behöver enligt den ryska konstitutionen ratificeras av statsduman.

Avtalet innebär långtgående samarbeten mellan de två länderna för att ”säkerställa varaktig regional och internationell fred och säkerhet”. Förutom ekonomiskt och teknologiskt samarbete ingår de två länderna vad som framstår som en geopolitisk och militär allians.

Dokumentet innehåller en artikel som fastslår att ”om en av parterna utsätts för en väpnad attack från någon stat eller flera stater och därmed befinner sig i ett krigstillstånd, kommer den andra parten omedelbart att tillhandahålla militär och annan hjälp med alla tillgängliga medel i enlighet med artikel 51 i FN-stadgan” och de respektive ländernas lagstiftning.

Dessutom ska Ryssland och Nordkorea gemensamt arbeta för att etablera en ”global strategisk stabilitet och ett rättvist multipolärt internationellt system”, vilket i praktiken innebär att man vill verka för att amerikansk hegemoni avskaffas internationellt. Istället vill man verka för ”principerna om ömsesidig respekt för statens suveränitet och territoriella integritet, icke-inblandning i interna angelägenheter, jämlikhet och andra principer i internationell rätt”.

Vidare innehåller dokumenten ett fördömande av västerländska sanktioner, som både Ryssland och Nordkorea drabbats av. Dessa beskrivs som ”användning av ensidiga tvångsåtgärder, inklusive de av extraterritoriell natur” och förklaras vara olagliga och i strid med internationell rätt och FN-stadgan. Avtalet innebär därmed att Ryssland kommer att använda sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot införandet av nya FN-sanktioner mot Nordkorea.