Lördagen den 17 januari arrangerade Motståndsrörelsen en tidningsförsäljning i Brunnsparken, Göteborg. Efter en dryg timmes försäljning dök en samling så kallade antifascister upp och de båda grupperna drabbade samman.

Det var ett tjugotal aktivister som samlades lördagen den 17 januari för att, likt många gånger tidigare, bege sig till Brunnsparken för att informera allmänheten om Svenska motståndsrörelsen. Nationellt Motstånd såldes med gott resultat och många samtal fördes med intresserade landsmän.

Efter en dryg timmes försäljning kunde aktivisterna se hur svenskfientliga marxister samlades en bit från platsen. Dessa ignorerades och tidningsförsäljningen fortsatte. När så marxisterna blivit ganska många till antalet och en polisstyrka kom till platsen vågade de röda ta sig ton. De vecklade ut en banderoll och tog fram sina fanor, samtidigt som deras ledare tog till orda i en megafon.

Deras talare fick den goda idén att försöka uppvigla folkmassan på platsen mot patrioterna, precis som man gjort vid ett tidigare tillfälle. Motståndsrörelsens aktivister var denna gång inte vidare tagna av idén att låta dem stå där och gapa okvädningsord ostört och begav sig snabbt emot dem för att driva dem från platsen.

Flaskor haglade och angreppet övergick snabbt till närstrid. Men något vidare våldsamt slagsmål blev det likväl inte, eftersom patrioternas syfte endast var att driva de röda från platsen för att sedan kunna fortsätta tidningsförsäljningen. Hade man velat ”köra över” dem så hade det gjorts. Och med facit i hand, med tanke på att man ändå fick tillbringa några dagar i cellen, vore det kanske bättre om aktivisterna gått fullt ut.

De röda drevs tillbaka cirka trettio meter in på gatan de kommit ifrån. Dessvärre hade patrioterna fått polisstyrkan i ryggen och behövde nu försvara sig samtidigt som man fortsatte driva bort de röda.

Poliserna, redan samlade i staden inför en stor anti-israelisk demonstration, blev snart så många att dessa kunde omhänderta 20 av aktivisterna. 14 av dessa greps, de resterande omhändertogs. Till tisdag förmiddag var samtliga kamrater frisläppta. Misstankar kvarstår om våldsamt upplopp för samtliga gripna, ett fall av misshandel och tre fall av brott mot knivlagen.

Motståndsrörelsen angriper inte oliktänkande
Snart efter händelsen hade såväl massmedia som diverse vänstergrupperingar börjat orera om hur Motståndsrörelsen i tid och otid ”angriper oliktänkande”. Detta är helt enkelt inte sant.

När aktivisterna denna dag kom till Brunnsparken befann sig representanter från Kommunistpartiet (tidigare KPMLr) där. Några av de närvarande patrioterna utbytte ett par ord med kommunisterna och Motståndsrörelsens ansvarige på plats passade på att inhandla deras tidning. Sedan stod de båda grupperna bara ett tiotal meter ifrån varandra och skötte sitt.

På samma sätt har Motståndsrörelsen och det så kallade Rättvisepartiet tidigare kunnat bedriva respektive propagandaspridning, inte långt ifrån varandra. Men detta förändrades då Rättvisepartiet började samarbeta med och försöka mobilisera så kallade ”antifascistiska” grupper och svenskhatande främlingar under hösten 2008.

Vi har inget behov av att rikta våld mot oliktänkande bara för att de är just oliktänkande. Vi är övertygade om att folket kommer att vinnas med argument och gott föredöme från Motståndsrörelsens sida. Däremot kommer vi aldrig att acceptera fientliga handlingar mot oss. Vi kommer alltid besvara sådana handlingar med det nödvärnsvåld som situationen kräver.

Filmen går även att ladda ned här


  • Publicerad:
    2009-02-05 00:00