INRIKES. I en krönika i Dagens Samhälle skriver Peter Santesson att det är bevisat att Gellert Tamas mörkat uppgifter från norska journaler angående sex svenska apatiska barn som behandlades där.

Efter Ola Sandstigs avslöjande i Filter om barn som tvingats att låtsas vara apatiska för att få uppehållstillstånd i Sverige, så har en debatt blossat upp mellan författaren Gellert Tamas och Sandstig. I debatten har bland annat frågan om vad som är sant om de sex svenska apatifall som vårdats i Norge tagits upp.

Tamas hävdade i SVT:s ”Uppdrag Granskning” och i sin bok ”De apatiska” att han trots år av letande inte funnit ett enda fall av simulering. Filter har publicerat utdrag från norska journaler som visar något helt annat.

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop skriver i Dagens Samhälle att frågan om de norska fallen är avgörande för Filters och Tamas journalistiska trovärdighet.

För att kontrollera saken så bestämde sig Santesson för att själv granska ett av de norska fallen, den nioårige Artur.

Tamas som skildrat fallet i sin bok beskriver en behandling som var resultatlös eller till och med förvärrade tillståndet för pojken. ”Pojken var apatisk när han åkte iväg och han kom tillbaka i ett betydligt sämre skick” ska en chockad svensk psykiater ha konstaterat.

Santesson upptäckte vid läsningen av Arturs journal att pojken i Norge börjat må bättre även om det funnits en konflikt med föräldrarna, som insisterade på att pojken skulle få i sig mindre näring än den som ordinerats. Vårdpersonalen fick göra klart att det var de som hade ansvar för barnets liv och hälsa. Sondmatningen gick så småningom allt lättare och Artur var intresserad av sin omgivning och lekte med de andra barnen. I en anteckning står att läsa att pojken ”är allt annat än apatisk och vill ha med mig att leka”.

Santessons slutsats är att de journalutdrag som publicerats i Filter är representativa, och att Tamas då han påstår sig ha granskat ett stort antal apatifall och inte funnit ett enda tecken på manipulation bevisligen har mörkat vissa uppgifter.

SVT, som står bakom Tamas och hans uppgifter, har i sociala medier kritiserats för att de genom att ”hålla fast vid en synbarligen vilseledande beskrivning gett ’fake news’ ett nytt ansikte”.

Källa:
Journalerna bevisar att Tamas mörkar uppgifter


  • Publicerad:
    2019-10-07 21:20