INRIKES. Det syriska ”flyktingbarn” – den då 15-årige ”Abed” – som under våren 2014 smugglades in av SVT- medarbetaren och programledaren Fredrik Önnevall och hans två kollegor har nu dömts för knivbrott efter att han beväpnad med kniv gripits på Gamla torget i Uppsala.

Public service-medarbetaren Fredrik Önnevall smugglade våren 2014 in ett syriskt ”flyktingbarn” som nu dömts för knivbrott. Foto: NF.

Det var under våren 2014 vid en TV-inspelning av dokumentärserien ”Fosterland” i Grekland som SVT-medarbetaren och programledaren Fredrik Önnevall och hans team ska ha träffat på den då 15-årige syriern ”Abed”. ”Abed” smugglades sedan med tillbaka genom ett antal säkra länder i Europa och in i Sverige.

Nu har ”Abed”, vars riktiga namn är Maksoud Abdulrahman och som numera är 20 år gammal, dömts till 2 000 kronor i dagsböter för knivbrott efter att han erkänt att han var beväpnad med kniv när han greps på Gamla torget i centrala Uppsala den 27 april 2018.

Smugglingen av Abdulrahman dokumenterades och sändes i ”Fosterland” som senare tilldelades det årliga Kristallen-priset för 2015 års ”Fakta- och aktualitetsprogram”.

Önnevall och hans två kollegor polisanmäldes dock av en privatperson och dömdes i Högsta domstolen till villkorlig dom och 40 dagsböter för människosmuggling.

SVT beslutade tidigt att bekosta rättegångskostnaderna med licensbetalarnas pengar och att låta Önnevall och hans team behålla sitt arbete i Public services tjänst. Önnevall med kollegor avböjde dock SVT:s erbjudande om att betala rättegångskostnaderna som uppgick till 152 384 kronor .

SVT uppgav att det var ”humanitära skäl” som drev Önnevall och hans medarbetare. Önnevall har efter människosmugglingen befordrats till programledare för kulturmagasinet ”Sverige”.

— Jag känner mig stolt över att vi fattade det beslutet, stolt över att vi gjorde som vi gjorde, har Önnevall uttalat.

Önnevall önskade efter domen att de friats helt, då de ”räddat ett barn”. Han påstod vidare att Abdulrahman snabbt fick permanent uppehållstillstånd och att han jobbade och pluggade för att komma in i samhället. Enligt bonniertidningen Expressen ska syriern 2017 fått hit sin familj, gick gymnasiet och ”talade flytande svenska”.

Den syriske mannen behövde trots sin ”flytande svenska” arabisk tolkhjälp under rättegången.

Fakta: Public service

Svensk Public Service säger sig arbeta i ”allmänhetens tjänst”. Public services radio och TV kan inte väljas bort, utan alla som är över 18 år och har en beskattningsbar förvärvsinkomst tvingas sedan 1 januari 2019 finansiera kanalerna – som ofta anklagats för att driva en vänsterpolitisk agenda.

Källa:
SVT-programledaren Önnevalls insmugglade syrier dömd för knivbrott


  • Publicerad:
    2019-08-11 16:35