INRIKES. Nu inleds rättegången angående människosmuggling mot journalisten Fredrik Önnevall och två kollegor till honom. Anledningen är att de för två och ett halvt år sedan hjälpte en pojke från Syrien att ta sig till Sverige.

Idag inleds rättegången mot journalisten Fredrik Önnevall, åtalade med honom står även en tolk och en frilandsfotograf. För två och ett halvt år sedan hjälpte de en 15-årig syrisk pojke att ta sig från Grekland till Sverige. Parterna riskerar nu upp till två års fängelse för människosmuggling.

Önnevall och de två andra kom i kontakt med syriern när de filmade för en dokumentärserie i Grekland. Pojken hade där gömt sig i en lägenhet i väntan på rätt tid att ta sig till Sverige. Människosmugglare hade berättat för honom att han från en hög höjd skulle hoppa ner på taket på förbipasserande lastbilar för att på så sätt ta sig vidare i Europa. Något som kunde innebära stora risker. Önnevall bestämde sig för att han aldrig skulle kunna gå och lägga sig med vetskapen om att han inte försökt hjälpa pojken att ta sig vidare till Sverige där han hade en kusin och en farbror.

Önnevall och hans team lade om resvägen när de skulle åka hem utan att meddela programledningen om orsaken. Via färja, tåg och buss hjälpte de syriern att ta sig till Malmö där hans kusin mötte upp på tågstationen. Enligt Önnevall betalade pojken biljetterna med egna pengar och använde sig av ett förfalskat id-kort.

Bevisläget mot de tre åtalade är enligt åklagare Kristina Amilon gott. Hon har hela dokumentären om hur teamet hjälpte syriern att ta sig till Sverige att luta sig mot. Enligt Amilon ska deras brott bestå i att de ledsagade honom genom Europa, hyrde en bil och körde honom en del av sträckan samt att de ska ha betalt en del av resan.

— Straffet för människosmuggling är fängelse i högst två år. Sedan får man göra en straffbedömning i varje individuellt fall, säger Kristina Amilon.

Önnevall har svårt att se att han skulle fällas för människosmuggling då de enligt honom inte tagit betalt av pojken och att han hade ordnat med sina resehandlingar själv. Önnevall säger även att de juridiska experter som de i början pratat med inte anser att detta skulle vara ett brott.

Källa:
Journalist riskerar fängelse för människosmuggling


  • Publicerad:
    2017-01-26 10:30