NORGE En mörkhyad man angrep under lördagen personal som vaktar det i Norges huvudstad belägna slott, där landets statschef kung Harald V samt drottning Sonja har sin bostad.

Den berömda ryttarstatyn utanför Kungliga Slottet i Oslo blev på söndagen vittne till hur en afrikan gick till attack mot gardister i kungavakten. Den ungefär en minut långa sammandrabbningen inleds med gruff, knuff och viss ordväxling, fortsätter med boxning, och slutar med handbojning efter ett utbrytningsförsök från mannens sida, under vilket denne lyckas fälla en av vakterna till marken. En kvinnlig vakt ses kliva åt sidan i det ögonblick konfrontationen blir fysisk. Sammandrabbningen är över när en vakt handfängslar angriparen efter att med en välriktad spark fällt denne till marken.

En video som visar händelseförloppet har delats av kontot Wicked Viral på Twitter och har vidarebefordrats av flera kända norska profiler, inklusive politiker.

Kungahuset har ännu inte kommit med något officiellt uttalande om händelsen, och bland norska medier uppger till exempel nyhetssidan INyheter att man ännu ej fått något svar därifrån på sina upprepade förfrågningar om en kommentar till incidenten.