AFRIKA Mohamed Hassan Alim från Rinkeby var på väg in i gängkriminalitet när hans familj skickade honom på muslimskt uppfostringsläger i hemlandet Somalia. ”De slår dig under hälen, de slår dig i handflatan, i bakhuvudet – på punkter som gör extremt ont”, berättar han om upplevelsen till SVT.

SVT har publicerat en artikel där man belyser en rapport från Jämställdhetsmyndigheten om barn som förts ut ur Sverige mot sin vilja. Rapporten nämner 140 fall, där 28 procent är unga män som skickats på uppfostringsresa i hemlandet.

En av dessa är Rinkebybon Mohamed Hassan Alim som var på väg in i gängkriminalitet när hans familj lurade honom att lämna Sverige. Mohammed trodde att han skulle hälsa på släktingar i Somalia, men när han kom till Mogadishu fördes han in i en bil och kördes till uppfostringsanstalten där intensiv prygel väntade den stökige somaliern.

Till SVT berättar Mohammed att han sattes i kedjor i ett och ett halvt år. Ungdomarna på lägret bröts ned mentalt och fysiskt för att omvandlas till rättrogna muslimer. Enligt SVT sker detta ibland ”under närmast medeltida former”.

— De slår dig under hälen, de slår dig i handflatan, i bakhuvudet – på punkter som gör extremt ont, berättar Mohammed.

Sammantaget har Mohammed inga goda minnen alls från den somaliska uppfostringsanstalten.

— Inget [på anstalten] uppmuntrar dig till att bli en bättre människa. Man slår dig om du pratar, man spottar på dig om du gör fel. Man tar ut dig mitt i natten och häller kallt vatten över dig. Hur blir man en bättre människa av det?, undrar Mohammed, som trots allt har lämnat sitt kriminella liv bakom sig efter upplevelsen.

Han tror inte heller att hans föräldrar – som sände honom på uppfostringsresan under falska förespeglingar – visste vad som egentligen försiggick. Istället klandrar han de familjemedlemmar som körde honom till lägret i Somalia och såg honom i kedjor och bojor. Mohammed medger samtidigt att han tror att det hade gått riktigt illa för honom ifall han inte lurats till uppfostringslägret.

— Jag hade suttit i en cell eller ”six feet” [död och begraven. reds. anm.]. Det hade varit knas, berättar han.

Trots att uppfostringsanstalterna i Afrika verkar ge önskad effekt ser Jämställdhetsmyndigheten bekymmersamt på fenomenet. Skulden lägger man på andra myndigheter.

— Många som förs bort har varit kända hos flera myndigheter. Men man har varit för passiv och inte gjort riskbedömningar. Eller så har man inte förstått vilka åtgärder som krävs. En passiv förhållning av myndigheter leder ofta till en aktiv förhållning av familj och släkt, säger Mikael Thörn, enhetschef vid Jämställdhetsmyndigheten, till SVT.