LUDVIKA. Nu har domen kommit mot de tre afrikaner som gruppvåldtog en svenska i Ludvika förra året.

Tallmogården

En av våldtäktsmännen har bott på Tallmogården i Sunnansjö.

Det var den 17 oktober i fjol som en ung kvinna lämnade krogen inne i centrala Ludvika som tre invandrare gick fram till kvinnan och frågade efter cigaretter. När kvinnan gick från platsen följde de tre männen efter henne och en av männen började kyssa henne i en gränd trots att hon protesterade. Mannen som kysste kvinnan höll sedan fast henne medan en av hans vänner våldtog kvinnan.

Förbipasserande hörde kvinnans rop och kom till hennes undsättning och de lyckades avbryta den pågående våldtäkten. Gärningsmännen flydde från platsen och kvinnan fördes till sjukhus för sina skador som ska ha varit allvarliga.

Polisen lyckades säkra DNA-spår från brottsplatsen och offret kunde ge en tämligen god beskrivning av invandrarna som överföll henne. Med hjälp av DNA-spåren kunde initialt två personer gripas innan den tredje slutligen också greps.

Två eritreanska medborgare samt en medborgare från Sudan har nu dömts av Falu tingsrätt. Samtliga döms till fyra års fängelse för grov våldtäkt och ska därefter utvisas ur landet i tio år. 166 860 kr ska förövarna tillsammans betala i böter till brottsoffret.

De svenska skattebetalarna får i direkta kostnader betala 328 882 kr för att finansiera advokater och målsägandebiträde åt våldtäktsmännen. Utöver den direkta kostnaden har givetvis polisutredningen med flera förhör, åklagarens arbete och häktningen kostat betydande summor för att inte nämna den kommande utgiften för mat och husrum under den fyra år långa fängelsevistelsen.

Uppgifter om de dömda:

Ibrahim Mohamed Abdalla Abdelkarim (19830161-2910)
Tolkbehov arabiska, medborgare i Sudan.
Bodde på Tallmogårdens asylboende i Sunnansjö från och med den 25 augusti 2015.

Mulugeta Teklemariam Tekle (19910322-4714)
Tolkbehov tigrinska, medborgare i Eritrea.

Yohanes Girmay Berhe (19861007-3317)
Tolkbehov tigrinska, medborgare i Eritrea.


  • Publicerad:
    2016-04-02 18:15