INRIKES. En kvinna blev brutalt gruppvåldtagen av tre afrikaner från Eritrea i centrala Ludvika den 17 oktober förra året. Samtliga inblandade friades av hovrätten då man inte kunde bevisa vem som har gjort vad. En av våldtäktsmännen beviljas nu 140 000 kronor i skadestånd för den tid han satt häktad.

Platsen där våldtäkten inträffade. Foto: Nordfront

Platsen där våldtäkten inträffade. Foto: Nordfront

Den brutala gruppvåldtäkten skedde i centrala Ludvika vid halv ett-tiden under natten till lördagen den 17 oktober förra året. Kvinnan var på väg hem och gick till en bankomat där hon träffade flera afrikanska män som bad henne om cigaretter, varpå en av afrikanerna följde efter henne till restaurang Trädgården och i en gränd bad henne att ge honom en kyss.

— Nej, jag har pojkvän, sa kvinnan, varpå afrikanen tryckte in sin tunga i hennes mun.

Helt plötsligt dök de två andra afrikanerna upp och kvinnan trodde först att de skulle komma till hennes undsättning. Istället bildade de en ring kring kvinnan och drog ner hennes strumpbyxor och underkläder varpå de sedan utsatte de henne för en anal och vaginal gruppvåldtäkt medan de hjälptes åt att hålla fast henne.

Kvinnan skrek på hjälp under gruppvåldtäkten som pågick i femton till tjugo minuter. Till slut kom en förbipasserande svensk man till platsen och frågade gärningsmännen vad de höll på med, vilket fick afrikanerna att springa åt olika håll.

När kvinnan hittades hade hon blivit nedsliten på marken med neddragna strumpbyxor och underkläder.

— Jag var panikslagen och helt förstörd, berättade kvinnan i polisförhör.

De tre afrikanerna dömdes till fyra års fängelse vardera i tingsrätten samt till utvisning för grov våldtäkt. Hovrätten valde dock att fria dem eftersom offret beskrivit en av männen som ”mer passiv under våldtäkten” och beslutade därför att alla tre skulle frias.

En av afrikanerna har nu beviljats skadestånd av Justitiekanslern. Han kommer att få 140 000 kronor för den tid han satt frihetsberövad i häktet, enligt det statliga beslutet.

Hovrätten menar att inget bevisar att han på något sätt varit delaktig i gruppvåldtäkten. Inte heller anses det vara bevisat om vem som gjorde vad även om också hovrätten spekulerar kring det. Därmed frikände hovrätten mannen.

Enligt uppgifter kan även de andra dömda våldtäktsmännen från Afrika få stora skadestånd, med tanke på det tidigare beslutet.

Källor:
Friad för grov våldtäkt får 140 000 av staten
Asylsökare deltog vid gruppvåldtäkt – får 140.000 i skadestånd


  • Publicerad:
    2016-10-19 21:28