OY VEY. Hakkorset i gräsmattan upptäcktes av en drönare som filmade ett bostadsområde. ”Djävulskt”, säger Polisen i North Carolina.

I utkanten av förorten Richlands till staden Greenville i North Carolina, USA, är det någon som klippt fram ett stort hakkors på en gräsmattan hos en afrikansk familj, rapporterar de vänsterkantrade nyhetskanalerna NBC och CNN.

Nyheten anses vara så viktig för en svensk nyhetspublik att Expressen har köpt in filmklippet om det misstänkta ”hatbrottet” utanför Greenville.

”Offret” för ”hatattacken” vill själv inte låta sig intervjuas, men en kusin till ”offret” vid namn Tapresha Cummings berättar att hennes släktingar håller på att renovera huset för att kunna flytta in i det. Under tiden har någon klippt ett hakkors i gräsmattan vilket gjort familjen förtvivlad, säger Cummings medan hon poserar i coronamask med Black Lives Matter (BLM) -budskapet ”Rättvisa för Breonna Taylor”.

Vissa kommentarer på sociala medier är skeptiska och undrar om inte familjen själv har klippt hakkorset i gräsmattan, eventuellt i samarbete med den judiskt ägda tv-kanalen WITN som var de som hade skickat upp sin kamerabestyckade drönare i bostadsområdet och råkade få hakkorset i bildsökaren.

Historien om afrikanskan Breonna Taylor seglade upp som ett massmedialt verktyg strax före årets BLM-kravaller tog fart. Enligt den slog tre vita poliser utan förvarning in dörren på huset där Taylor bodde och sköt ihjäl henne med 22 skott på grund av ett knarkbrott som en man, som hade uppehållit sig i ett annat hus skulle ha varit misstänkt för, men som redan hade gripits dagen innan.

Synd om både judar och afrikaner på samma gång
Medan den rapporterade extrema vita polisbrutaliteten mot den oskyldiga och försvarslösa afrikanska sjuksköterskan – som omtalas som en ”mönstermedborgare” – tog BLM-kravallerna och de antivita kampanjerna dock inte fart förrän en videofilm på gripandet av den kriminelle afrikanske mannen George Floyd släpptes ut på internet.

Om hakkorset i gräsmattan berättar kanalen WITN att kommuniteten i samhället gemensamt visar den utsatta afrikanska familjen stöd i kampen mot ”hatet”, enligt ett händesleförlopp som liknar den nyligen rapporterade hakkorsattacken i Cobb, Georgia.

WITN rapporterar att förortsborna Richlands säger att sådana här hatattacker ”är alldeles för vanliga runt om i hela USA”.

Sheriffen Hans Miller i Onslow County – som anklagats för att ha nått sin position genom att fuska sig till den, och som handhar ärendet – säger att brottet är ”djävulskt”, och att polisundersökningen kommer att fortsätta tills den skyldige grips.


  • Publicerad:
    2020-09-20 11:30