INRIKES. Efter att en grupp Twitteranvändare på högerkanten kritiserat svenska kvinnors beteenden på sociala medier har Aftonbladet-judinnan Natalia Kazmierska reagerat. ”Sällan har det blivit så tydligt hur nära extremhögern står det tokreligiösa kvinnohatet”, skriver hon.

En av skampatrullens memer. Tott betyder ”tragiskt ouppfostrad Tindertjej”.

Twitteranvändare med koppling till den så kallade alternativhögern har under den senaste tiden kampanjat för att svenska kvinnor ska bete sig mer anständigt under hashtagen #skampatrullen. En av de kvinnor som drabbats av kampanjen är Jenny, en Stockholmskvinna som bland annat klandrats för att hon lagt upp sexuellt provokativa bilder på sociala medier tillsammans med sitt barn.

Fenomenet har lett till heta debatter på sociala medier, även bland nationella där vissa anser att svenska män inte ska attackera svenska kvinnor för deras beteenden utan istället vara uppmuntrande.

Nu har Aftonbladet-judinnan Natalia Kazmierska gett sig in i debatten och attackerar den så kallade skampatrullen i en krönika på Aftonbladet. Hon låter också den patrullerade Jenny komma till tals, som försvarar sina lättklädda bilder.

— Jag har hatat min kropp i många år och skämts för att jag har ärr efter självskadebeteende. Därför är det viktigt för mig att få vara fin på bilder och visa hur min kropp verkligen ser ut, utan att sexualisera, säger Jenny.

Kazmierska skriver i artikeln:

Precis som religiösa extremister hyser radikala Sverigevänner nämligen en idé om att kvinnor kånkar runt på familjens heder, och därför bör skyla sig från andras blickar.

Det är en moralism så medeltida att de ironiskt nog påminner om IS-anhängare. Skillnaden är väl att extremhögern kräver lydiga kvinnor i folkdräkt och blommig långkjol istället.

I podden Vita pillret har Nordisk alternativhögers ordförande Christoffer Dulny dock försvarat skampatrullen och utvecklat varför han anser att det behövs:

— Det är helt orimligt att enskilda kvinnor, eller kvinnor som grupp, inte ska kunna kritiseras. Jag tycker tvärtom att det är mäns uppgift att sätta gränser för vad som är acceptabelt beteende, säger Dulny i avsnitt #107.

Han får även medhåll av sin kollega Kristoffer Hugin:

— Jag är beredd att hålla med. Vill vi mema fram det samhälle vi vill leva i så måste även kvinnor förändra sig. Men som du säger är det mest mäns ansvar att det samhället kommer till stånd, men det finns ett internt ansvar bland kvinnor också och om inte kvinnor kan se det måste män plocka upp bollen.

Källor:
Jenny, 27, blev uthängd av högerextrem ”skampatrull”
Vita Pillret #107 – GTA Malmö City & #skampatrullen


  • Publicerad:
    2019-12-04 19:00