Äggläggande däggdjur ”återupptäckt”
DJUR & NATUR • En expedition i en avlägsen bergskedja i Indonesien har fått de första videobilderna någonsin på ett myrpiggsvin man trott vara utrotat. Man upptäckte även hundratals nya insekter och andra djur, bland annat en landlevande räka.
I Indonesien har en expedition vid namn Cyclops letat efter bevis på ett däggdjur som man trott varit försvunnet för all tid. Nu har man dock efter en svår vistelse i bergen lyckats fånga det första videomaterialet någonsin på den enligt NBC ”bisarra” varelsen som är döpt efter den brittiska programledaren David Attenborough.
Den ”återupptäckta” Zaglossus attenboroughi beskrivs ha en lång näbb, vara täckt med piggar och ha kraftiga fötter för att effektivt kunna gräva. Den är tillsammans med Näbbdjuret och andra underarter av myrpiggsvin såvitt man vet de enda nu levande däggdjur som fortfarande lägger ägg.
För att fånga bilder på djuret har man satt ut över 30 viltkameror i en svårtillgänglig bergskedja i Papua provinsen, och när man gick igenom materialet på det sista minneskortet fick man äntligen syn på det man hade letat efter.
— Den första känslan var en stor lättnad. Vi hade arbetat så hårt och trodde att de fanns där, men vi behövde konkreta bevis för den vetenskapliga bevisningen, säger James Kempton, ledare för expeditionen.
Vidare säger Kempton att artens status som utrotningshotad sannolikt kommer förbli oförändrad. Trots detta är den inte skyddad under indonesisk lag, något man nu försöker ändra. Myrpiggsvinet var inte det enda fyndet man lyckades hitta på expeditionen. Man identifierade även hundratals nya insekter, två nya grodor, en räka som lever på land och i träd. Man observerade även mayrhonungsfågeln, ett djur som senast sågs av en människa för 15 år sedan.