DJUR & NATUR Pandabjörnar har länge varit ett djur som hotats av utrotning. Men nu har Kinas regering utropat att arten frodas.

Jättepandan är en typ av björn som har sin hemvist i stora delar av östra Asien. Känd för sin karaktäristiska svartvita päls beskrivs den som en ”internationell symbol för söthet”.

Dessvärre har arten hotats av tjuvjakt på dess päls och smuggling till djurparker i Japan och USA. Under 1980-talet fanns endast 1000 pandor i hela världen. Man var rädd att arten skulle utrotas.

I somras kunde dock den kinesiska regeringen deklarera att pandabjörnarna inte längre är hotade, utan att de frodas. Idag lever omkring 1900 individer i den kinesiska vildmarken, medan 633 djur finns på djurparker runt om i världen.

Sedan 2016 har Kina skapat ett enormt naturreservat för pandorna, som täcker 70 procent av dess nuvarande habitat. Ett stort nätverk av naturväktare har också börjat arbeta för att skydda pandan mot tjuvjakt.

Det finns också planer på att pandor som lever i fångenskap mer och mer ska släppas ut i det vilda, även i kinesiska provinser där björnen har varit utdöd i tusentals år.

Även bambun, som utgör 99 procent av pandornas föda, ser ut att breda ut sig. En pandabjörn kan äta mellan 12 och 38 kilo bambu om dagen.