VAL2022 Vänsterextremister släppte rapport om kandidater. Jimmie Åkesson (SD) sågar rapporten.

I dagarna släppte Acta Publica rapporten ”Ur mylla brun” som handlar om kandidater i kommun- region- och riksdagsvalet som har så kallade kopplingar till ”högerextremism”. Kopplingar som nästan uteslutande handlar om vad personerna gjort på Facebook eller gjort som tonåringar.

I SVT:s partiledarutfrågning igår kväll fick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson frågor om rapporten. Åkesson valde då att såga både rapporten och författarna av den.

Det Åkesson framförallt kritiserade var att det är gamla vänsterextremister som skrivit rapporten och är kritisk till hur man definierat ”kopplingar”.

– Tittar man på definitionen av vad den här kopplingen består i så handlar det om om vilka böcker man läste på 90-talet, vilka fester man gick på, vilka tidningar man läste och vilka Facebookgrupper man har följt. Det där är inte seriöst på något sätt. Jag ger inte mycket för den där rapporten, säger han.

Åkesson framhäver också Sverigedemokraterna som det självklara valet i invandringsfrågan, då man var först att lyfta fram den, enligt partiledaren. Enligt Åkesson har det funnits en stor mängd föreningar, Facebookgrupper och så vidare där man har kunnat diskutera frågan. Då kan en nyvaken invandringskritiker hamna i mindre rumsrena grupper innan man ”tar sitt förnuft till fånga och ansluter sig till Sverigedemokraterna”, menar han.

Acta Publica blev kända efter Expressens samarbete med vänsterextrema Researchgruppen (tidigare AFA Research), då under namnet Piscatus, när man hängde ut svenskar som skrivit på nationalistiska eller invandringskritiska nyhetssidor. Acta Publica drivs av vänsterextremisten och SÄPO-informatören Martin Fredriksson. Andra drivande personer inom bolaget är de båda före detta Expoprofilerna Mikael Ekman samt Robert Aschberg.