SVERIGE. I oktober i år öppnar Sveriges första akutmottagning för våldtagna män och pojkar. Mottagningen kommer att öppnas på Södersjukhuset i Stockholm. Att män våldtas är vanligare än man tror, säger sjukhusets överläkare.

Under förra året inkom omkring 370 anmälningar om våldtäkt på män pojkar, enligt Brottsförebyggande rådets statistik. Och när våldtäkterna sker så har männen ingenstans att ta vägen och därför har man valt att låta öppna en akutmottagning för våldtagna män och pojkar på Södersjukhuset i Stockholm.

Lotti Helström, överläkare på Södersjukhuset, menar att det är mycket vanligare än man tror att män blir våldtagna.

— I befolkningsstudier har man sett att våldtäkt mot män är oerhört mycket vanligare än man tror, för den allmänna uppfattningen är ju att män inte kan våldtas. Man ser också i studier att hälsoeffekterna är större för män, både när det gäller kroppslig hälsa och psykisk hälsa. Det är större risk för en våldtagen man att få posttraumatiskt stressyndrom. Det är ett sånt väldigt tabu så det blir en sådan tystnad kring den man som är utsatt, säger hon.

Vidare sa hon:

— Den absoluta majoriteten av sexuellt våldsutsatta män är utsatta av en annan man. Det kan vara förvirrande för den personliga identiteten och den sexuella identiteten att ha varit utsatt för det här, och det är en av de svårigheter vi måste möta.

Omkring 600-700 kvinnor om året söker sig till den akutmottagning för våldtagna som finns på Södersjukhuset. Där finns det personal dygnet runt som är specialutbildade för att ta emot personer utsatta för våldtäkt och i mitten av oktober kommer man också att börja ta emot män och pojkar. Enligt beräkningen är det ett par män i månaden som kommer söka sig till mottagningen.

Källa:
Öppnar akutmottagning för våldtagna män


  • Publicerad:
    2015-06-17 13:20