MEDIA. Den arabiska median Al Jazeera har gjort ett reportage om Nordiska motståndsrörelsen. I reportaget följer man ”Vikingar mot rasism”-medlemmen Robin Lundin när han bland annat intervjuar Fredrik Vejdeland. 

På ett torgmöte under valkampanjen i Kungälv blev Fredrik Vejdeland intervjuad av ”Vikingar mot rasism” medlemmen Robin Lundin. Med sig hade Lundin ett TV-team från den arabiska TV-kanalen Al Jazeera.

Lundin berättar att han är lågstadielärare och bor i det ”mångkulturella” området Komarken i Kungälv. Han beskriver att vikingarna skulle ha blandat sig med folk från hela världen. Att vikingarna skulle vara långa, blonda män menar han är ”långt från hur de såg ut”.

— Vi är en liten organisation med historieintresserade, och vi jobbar då med att hålla vårt världsarv öppet för allt och alla, berättar Lundin för motdemonstranterna vid torgmötet.

Lundin säger själv att ingen bemöter Motståndsrörelsens representanter med logiska argument eller fakta. På grund av detta tänkte han själv sätta Vejdeland på plats med sina frågor.

Trots detta pågår intervjun endast i 2 minuter av det 25 minuter långa reportaget. Dessutom har intervjun redigerats så att man inte får höra hela Vejdelands resonemang.

Största delen av reportaget ägnas istället åt att smutskasta Nordiska motståndsrörelsen. Lundin menar att Motståndsrörelsen är känd för att trakassera och skada människor, i anslutning till detta pratar han om mordet på John Hron som om det hade något med Motståndsrörelsen att göra.

Lundin träffar också den så kallade forskaren, Christer Mattsson, som pratar om sin uppmärksammade debatt med Björn Björkqvist på 90-talet.

Se reportaget nedan: 


  • Publicerad:
    2020-05-07 18:25