ANTIVIT PROPAGANDA. På initiativ av Alice Bah Kuhnke förväntas EU-parlamentet i morgon fördöma den ”strukturella rasismen”. Samtidigt godkände Bah Kuhnke under sin tid som kulturminister nedsmältning av oersättliga föremål från vårt svenska kulturarv – en typ av rasism som svenskarna dock förväntas acceptera.

Alice Bah Kuhnke anser att det är viktigt att motarbeta ”vita skönhetsnormer”. Själv godkände hon nedsmältning av delar av det svenska kulturarvet. Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet (CC BY 3.0, bilden bearbetad).

Alice Bah Kuhnke (MP), EU-parlamentariker, intervjuades på onsdagen i SVT. I intervjun utbredde sig Bah Kuhnke om den ”strukturella rasism” och ”diskriminering” som hon menar att afrikaner utsätts för i Europa.

På frågan om hon själv utsatts för ”rasismen” svarade hon att hon på grund av sin afrikanska härkomst utsatts för hot alltsedan barndomen och att hon förväntar sig att utsättas för ”rasism” i varje rum hon går in i:

— Självklart. Jag har varit en svart kvinna i hela mitt liv. Jag har utsatts för hot på grund av min hudfärg sedan jag var barn.

— Det har tyvärr blivit en del av min verklighet. Jag måste erkänna att jag som många andra har normaliserat rasismen. Jag förutsätter den i alla rum jag går in i – i alla möten jag har.

Viktigt bekämpa ”vita skönhetsnormer” och ”förutfattade meningar om frisyrer”

Imorgon, fredag, ska EU-parlamentet på Bah Kuhnkes initiativ rösta om att fördöma rasismen och polisbrutaliteten i USA. Men resolutionen ska även belysa den ”strukturella rasismen” i Europa vilken man menar inte minst handlar om att bekämpa ”vita skönhetsnormer” och ”förutfattade meningar om vissa hårtyper och frisyrer”.

Att EU-parlamentet ger sig in på detaljstyrning om vilka åsikter som européerna ska ha gällande olika typer av frisyrer har rönt viss uppmärksamhet i sociala medier. ”Vi ska alltså bokstavligt rösta om vilka frisyrer man ska ha på midsommar imorgon”, skriver signaturen SD i Europaparlamentet i ett Twitterinlägg.

EU-parlamentet ska även ta upp och fördöma den transatlantiska slavhandeln medan man väljer att helt förbigå dess nordafrikanska motsvarighet, där även svenskar tillfångatogs som slavar.

Smälte ned delar av vårt kulturarv

Alice Bah Kuhnke väckte 2017 stor uppmärksamhet internationellt när hon som dåvarande kulturminister godkände nedsmältningen av svenska vikingatida järnåldersföremål så som mynt, pilhuvuden, rituella amuletter, vapen, smycken och vikter – något som förbigicks med nästan fullständig tystnad i svensk media.

De oersättliga föremålen klassades som metallskrot och sändes till metallåtervinningen.

Det kan vara värt att begrunda hur det hade uppfattats om en vit kulturminister i Afrika godkänt strukturell nedsmältning av afrikanska ovärderliga artefakter – kanske hade många uppfattat den typen av rasism som värre än åsikter om frisyrer.


  • Publicerad:
    2020-06-18 20:55