MEDIA. Andrew Anglin testade psykologiska mekanismer och mainstream-medias makt att styra befolkningens tankar och beteende.

Den 11 november blev The Daily Stormers utgivare Andrew Anglins konto avstängt från Twitter. Anledningen till detta är en historia om hur en person skapade hysteri bland svarta aktivister kopplade till Missouri University och Black Lives Matter-rörelsen. Anglin inledde sin aktion genom att byta kontobild på Twitter och låtsades vara svart medan aktionen pågick.

Kontot @stormer9k under tiden trollaktionen pågick.

Kontot @stormer9k under tiden trollaktionen pågick.

Bakgrunden till kontroversen vid Missouri University var två obekräftade incidenter där svarta rapporterat att vita trakasserat dem genom att ropa förolämpande ord från sina bilar, samt ett hakkors ritat med avföring på en av universitetets toaletter. Detta lade grunden till en upprorsstämning hos universitetets svarta som ytterligare trappades upp av media.

Hatisk stämning bland svarta twittrare.

Hatisk stämning bland svarta twittrare.

I detta skede började Andrew Anglin skriva inlägg i hashtaggarna #Mizzou, #PrayForMizzou och #BlacksOnCampus. Genom att söka upp orelaterade bilder på Ku Klux Klan-möten, svarta på sjukhus, poliser, demonstrationer med sydstatsflaggor och så vidare fick han tiotusentals konton att bland annat retweeta följande påståenden:

  • KKK marcherar på campus och skriker att de vill ”döda alla negrer”
  • Sam Hyde har arresterats för att leda en KKK-pöbel, men släpptes snabbt och är tillbaka på campus
  • En svart lärare stacks ner av KKK och polisen hjälpte dem att komma undan
  • Polisen marcherar med KKK och bränner kors
  • KKK delar ut vapen till vita studenter
Sam Hyde.

Sam Hyde.

Som läsarna kanske känner till är Ku Klux Klan en liten och marginaliserad grupp i USA som saknar politiskt inflytande. Det är uppenbart löjliga påståenden som sprids. Kritiskt tänkande tillsammans med en enkel bildsökning hade kunnat stoppa aktionen, om inte media målat ut KKK som ett monster i garberoben som bara väntar på rätt tillfälle att börja lyncha svarta på löpande band. Media har också skapat bilden av polisen som djupt rasistisk, bland annat genom vinklad rapportering i fall där vita poliser i tjänst har skjutit svarta för att försvara sitt eget eller andras liv. Trots att poliser som Darren Wilson frikänts i USA:s högsta domstol har denna myt slagit rot.

Falsk propaganda som användes av Anglin.

Falsk propaganda som användes av Anglin.

När Anglin kontronterades av kritiska twittrare som försökte motverka aktionen anklagade han dem för att tillhöra KKK om de var vita, eller ha sex med vita poliser och arbeta för dem om de var svarta. Han påstod sig ha filmbevis och fick andra svarta att tro på honom och upprepa lögnen. Den psykologiska mekanismen är uppebarligen att få de svarta twittrarna att identifiera Anglin som en av dem, vilket gjorde dem benägna att tro honom och försvara hans påståenden.

Terrordåden i Paris tar fokus från svarta aktivister.

Terrordåden i Paris tar fokus från svarta aktivister.

Syftet med aktionen var att bevisa att att folk, och då företrädesvis svarta, kan manipuleras till att tro på vad som helst med minimal anstängning. Allt som krävs är att påstå sig vara medlem av gruppen man inriktar sig till och sedan börja komma med skandalösa och känslomässigt laddade påståenden. Anglin menar att det vore enkelt att överföra konceptet till andra grupper. Att påstå sig vara muslim och att någon kränker islam vore ett sätt att skapa en liknande situation. Det är lätt att föreställa sig att föreställningar om att en person eller grupp kränkt islam kan leda till konsekvenser.

En annan poäng är att visa medias makt. En person med ett twitterkonto, assisterad av några oorganiserade följare, kunde övertyga tusentals om uppenbart löjliga saker och i förlängningen påverka deras agerande. Detta trots att etablerad media och personer som Shaun King aktivt motarbetade trollen. Etablerad medias makt att skapa opinion och påverka befolkningens tankar och beteende ges överväldigande bevis i och med detta. Etablerad media i västvärlden sprider en berättelse om vår samtid. Den handlar om politiskt korrekta offerhierarkier, vita mäns rasism och förtryck, behovet att ta emot flyktingar, vitas historiska skuld, vikten av raslig mångfald i vita länder och andra relaterade teman. Till skillnad mot Andrew Anglin har etablerad media oerhörda resurser i form av kapital, personal, tidningar, tv och webbplatser. Etablerad media får i alltför många lägen stå oemotsagd och fortsätta sprida sin berättelse. Detta understryker återigen behovet av en expanderande media från nationellt håll för att få vårt folk att vakna upp.


  • Publicerad:
    2015-11-23 11:08