HOLLYWOOD Netflix och skådespelaren Bradley Cooper anklagas för antisemitism i den nya filmen ”Maestro” där Cooper spelar en judisk kompositör. Anledningen är att Cooper har en stor fejknäsa i filmen.

Netflix-filmen ”Maestro” som skildrar den judiske kompositören Lenoard Bernsteins liv kommer att ha premiär på Venedigs filmfestival i september för att sedan släppas på Netflix i december. I trailers från filmen ses Hollywoodskådespelaren Bradley Cooper spela Bernstein bärandes en stor fejknäsa.

På sajten StopAntisemitism.org kan man nu läsa att Cooper begår synden ”Jewface”, vilket är en variant av ”Blackface” – med andra ord när vita målar sina ansikten svarta för att framstå som afrikaner.

”Hollywood anlitade Bradley Cooper – en ickejude – att spela den judiske legenden Leonard Bernstein och satte en äckligt överdriven ´judenäsa´ på honom”, skriver sajten på X och konstaterar att juden Jake Gyllenhaal inte fick rollen trots att han ”drömt om den i decennier”.

Enligt StopAntisemitism.org – som citerar ”Media Diversity Institute” – är idén med juden med en ”stor kroknäsa” en bild som är ”så djupt inbäddad i modern kultur att de flesta inte vill kännas vid att det är en djupt antisemitisk stereotyp”.

Enligt sajten går den så kallade stereotypen längre tillbaka än till och med William Shakspeares judekritiska verk ”Köpmannen i Venedig”, men var okänd innan 1100-talet.