KORRUPTION. En tidigare anställd på Migrationsverket begick mutbrott och människosmuggling under sin tid på verket. Nu ska personen ställas inför rätta.

migrationsverket

En person som under tiden för brottet var anställd på Migrationsverket i Uppsala greps och anhölls i september misstänkt för människosmuggling i ett EU-land. Personen frihetsberövades under tre dygn men fick sedan återvända till Sverige, fortsatt misstänkt. I samband med brottsmisstanken stängdes personen av från sin tjänst.

”Så länge en medarbetare vid Migrationsverket är föremål för förundersökning gällande brottsmisstanke om människosmuggling kan vederbörande inte tjänstgöra vid myndigheten. Förtroendet för migrationsverkets myndighetsutövning riskerar att allvarligt skadas eller ifrågasättas”, skrev Magnus Rodin, chef för Migrationsverket Mitt, i anmälan till personalansvarsnämnden.

Den åttonde december häktades samma person i sin frånvaro och kunde den elfte december gripas misstänkt för fler brott av samma karaktär som de tidigare misstankarna. Under dagen omhäktades personen misstänkt för grovt tjänstefel, grovt tagande av muta i Västafrika och medhjälp till grov urkundsförfalskning i Sverige.

Åklagaren är mycket förtegen om fallet och vill inte lämna någon information med hänvisning till att utredningen är inne i en kritisk fas.

— Just nu är vi inne i ett mycket kritiskt skede av utredningen, och det finns stor risk för att personen ska kunna påverka utredningen negativt om detaljer blir kända, så det enda jag kan kommentera är att vi har en person misstänkt för de här brotten, säger Robert Engstedt som är åklagare på Riksenheten mot korruption.

Den misstänkte förnekar samtliga anklagelser.

Källa:
Anställd på Migrationsverket misstänks för muta i Afrika


  • Publicerad:
    2015-12-22 18:30