USA. En grupp ”progressiva” ungdomar på Matteo Ricci College har i förra veckan ockuperat rektorns kontor efter att deras krav på reformer inte tagits tillräckligt seriöst. Deras krav innebär bland annat att mindre fokus läggs på det europeiska perspektivet och att de anställer mer färgade professorer.

POC460x270

Det var i onsdags förra veckan som en grupp anti-vita studenter strejkade och ockuperade rektorns kontor på Matteo Ricci College (MRC). De hade en lista med krav på reformer som tidigare tilldelats rektorn, men den hade möts med otillfredsställande reaktioner. MRC är ett av åtta colleges som tillsammans utgör Seattle University och MRC fokuserar på humanitära studier.

Bland annat krävde studenterna att det europeiska perspektivet vara mindre dominerande i den nya läroplanen och att kurser skall undervisas av färgade och sexuellt avvikande professorer. Man borde också enligt dem, sätta mer fokus på rasism, sexism, imperialism och ”den globala vita övermakten”.

En av de som protesterar, 22-åriga Fiza Muhammad, säger i en intervju att det är nödvändigt att kräva dessa reformer för att underminera dess fokus på den gamla, rasistiska, sexistiska vita mannen.

— Jag kan räkna på ena handen hur många böcker jag läst som är skrivna av färgade människor under de fyra år som jag studerat här, säger Muhammad.

De vill också att alla lärare och utbildningsansvariga på skolan ska gå en antirasistisk kurs hos någon av de antirasist-grupper som finns i Seattle-området. Detta för att försöka hindra ”mikro-aggressiva tendenser” hos studenter och lärare i klassrummet.

Under de senaste månaderna har liknande aktioner genomförts på andra universitet runt om i landet, bland annat på University of Washington och Seattle Pacific University.

Källor:
Seattle U Students Occupy Office, Demand School To ‘Decentralize Whiteness’
Seattle University Anti-Racist Coalition Occupies Dean’s Office, Demands Her Resignation
MRC Student Coalition Demands


  • Publicerad:
    2016-05-18 14:45