BROTT. En invandrarfamilj blåste svenska skattebetalare på 6,5 miljoner kronor under en tioårsperiod. De åtalades i maj i år, och nu har domarna fallit. 

Den ”apatiske” mannen röker vattenpipa.

En invandrarfamilj boendes i Uddevalla lyckades lura både sjukvården och Försäkringskassan under en tioårsperiod genom att hävda att mannen i familjen var i behov av dygnet-runt-hjälp.

Enligt läkarutlåtanden påstods han vara i så pass dåligt skick att han inte ens klarade av att sköta sin personliga hygien. Därför beviljade Försäkringskassan mamman och sonen ersättning som hans personliga assistenter. Under den här tiden bodde familjen till stora delar utomlands. Detta i en del av världen som inte omfattas av svensk assistansersättning. Enbart under den perioden har de kvitterat ut 2 miljoner, bara genom att ljuga om sin vistelseort.

Totalt blev beloppet hela 6,5 miljoner kronor.

Misstankar väcktes när mannen ansökte om förnyat körkort. Försäkringskassan kontaktade polisen som via spaning bland annat kunde konstatera att mannen var fullt kapabel att både köra bil och röka vattenpipa.

Familjemedlemmarna, som suttit häktade sedan i februari, döms nu samtliga till fängelsestraff för grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri. Mamman och pappan får 4 år, sonen 2 år. Sonen döms även för dopningsbrott.

Källor: 
”Apatisk” pappa blåste F-kassan på 6 miljoner
Lurade Försäkringskassan på sex miljoner


  • Publicerad:
    2017-07-17 22:20