SVERIGE. Försäkringskassan har beslutat att de tänker sluta med att anmäla bidragsbrott. Det gäller såna fall där den misstänkte bidragsfuskaren ska ha lämnat landet och summan understiger 5000 kronor.

pengar

Beslutet innebär bland annat att människor kan komma till Sverige, lura till sig en summa på 5000 kronor av svenska skattemedel och sedan komma undan med det bara de lämnar landet. Det är dessutom inte ovanligt att bidragsfuskarna kan få en större summa in på kontot om de inte meddelat sin flytt till Skatteverket och har en månatlig överföring till sina konton.

Vissa undantag ska göras, exempelvis om det finns förfalskade handlingar eller om felaktiga uppgifter har lämnats vid upprepade tillfällen, då kan en anmälan komma att ske.

Vad som ligger till grund för beslutlet är att Försäkringskassan anser att anmälningarna ofta är meningslösa.

— Det är helt enkelt inte produktivt att vi lägger ned en massa arbete på dessa ärenden när vi ändå vet att de inte leder till någonting hos polisen, säger Oskar Norberg, jurist och verksamhetsutvecklare på Försäkringskassans enhet för kontrollfrågor.

Anna-Lena Tapper, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum, är kritisk till det nya beslutet.

—  Det har den en skyldighet till enligt lagstiftningen, om det finns en välgrundad misstanke om brott. När den misstänkte har flyttat utomlands stämmer det att vi kan ha svårt att ordna förhör i andra länder. Men finns en förundersökning hos polisen kan den återupptas om den misstänkte återvänder till Sverige, eller om andra omständigheter dyker upp, säger hon.

Källa:
Misstänkta brott anmäls inte längre


  • Publicerad:
    2015-11-06 08:40