MÅNGKULTUREN. En 28-årig irakier som aspirerade som kyrkopolitiker sitter häktad för det brutala mordet på en finsk kvinna i centrala Björneborg. Samtidigt vill polisen ha tips om en eventuell medbrottsling.

En man med irakiskt medborgarskap har på sannolika skäl häktats för mord i finska Björneborg. Mordet upptäcktes när räddningstjänsten ryckte ut på ett brandlarm till en lägenhet på Östra Esplanaden i centrala Björneborg på morgonen den 16 september.

Branden hade slocknat av sig själv innan räddningstjänsten kom fram till platsen. Men polisen påträffade liket av en medelålders finska kvinna som ägde lägenheten och kunde snabbt konstatera att hon inte hade dött av branden.

— Jag kan säga så mycket att gärningen undersöks som mord, på grund av handlingens synnerligen brutala karaktär, sade kriminalkommissarie Erik Salonsaari och tillade att offret och den misstänkte gärningsmannen kände varandra sedan tidigare.

Salonsaari säger också att branden misstänks ha varit anlagd, men vill inte svara på huruvida den häktade mannen misstänks för det också.

Den irakiske medborgare som greps 19 september och som på sannolika skäl är misstänkt för mordet är född 1990. Hans bostadsadress är inte känd. Mannen hade fått uppehållstillstånd på en asylansökan och bor inte på den asylförläggning som ligger i närheten.

Irakiern har ställt upp för val i den evangelisk-lutherska församlingen i Björneborg. Församlingen skriver på sin hemsida att de hoppas att ”inställningen till andra invandrare” inte kommer att påverkas av denne mans handlingar. Enligt kyrkans valregler kan den misstänktes kandidatur i valet inte avbrytas, men valkommissionen kan komma att finna att kandidaten inte är berättigad till att bli vald.

Flera källor har berättat att irakiern halshögg den finska kvinnan genom att hennes nacke helt eller delvis skurits av.

Flera personer greps efter dådet, men de har avförts från listan över misstänkta för inblandning i mordet. Men polisen misstänker att minst ytterligare en person har varit inblandad och eftersöker nu tips rörande en upphittad röd Nissan Almera av årsmodell 2000 med registreringsnummer IAF-186.

Källor:
Irakier halshögg finsk kvinna i centrala Björneborg
Teljän seurakunta toivoo malttia surun keskellä


  • Publicerad:
    2018-10-04 12:00