UMEÅ. En 30-årig egyptier döms till 17 års fängelse för mord på en student strax innan hans masterexamen. En man med invandrarbakgrund som var med på brottsplatsen frikänns för skyddande av brottsling och övergrepp i rättssak. Två unga svenska kvinnor som hjälpte gärningsmannen efter brottet åtalades aldrig. Media mörkar som vanligt det mesta. Uppdaterad

Umeå tingsrätt dömde under tisdagen en den 30-årige Suleman Suleman (880501-5891) till 17 års fängelse för ett mord på en 27-årig svensk student i stadsdelen Ålidhem, i det alltmer brottsdrabbade Umeå. Den 30-årige mannen döms även för ringa narkotikabrott och övergrepp i rättssak.

Den mördade mannen studerade för en masterexamen på Umeå universitet, och beskrivs i domen som en skötsam svensk kille. Trots detta tog han tunga droger och sålde även knark, vilket kom att kosta honom livet.

Kvällen studenten mördades hade tre män kommit till mannens studentlägenhet i syfte att åtminstone någon av dem skulle köpa knark. När studenten inte vill sälja kokain till en av männen, eftersom han ville ha det åt sig själv, blev Suleman arg och högg ihjäl studenten med en mängd knivhugg.

Studenten höggs med ett moraknivsliknande vapen över hela kroppen, bland annat i halsen. Men det var enligt domen knivhuggen i låren som dödade honom.

Den 30-årige man som dömts för brottet, och som i domen beskrivs som ”egyptier”, nekar till gärningen och hävdar att det var en av de andra två männen, som även de har utländskt påbrå, som dödade studenten. Mot sig har mannen flera av sina egna bekanta som hävdar motsatsen.

Suleman Suleman är tidigare dömd för flera brott och frigavs villkorligt från ett fängelsestraff så sent som den 8 mars 2018. Mordet skedde den 27 April 2018. Mannen skulle egentligen ha frigivits först i maj 2018, men tack vare den socialdemokratiskt ledda regeringens politik frigavs han i förtid.

Unga svenska kvinnor hjälpte mördaren efter brottet
I domen figurerar även ett par unga svenska kvinnor som möjligen verkar vara flickvän och väninna till Suleman. Åtminstone en av kvinnorna är politiskt engagerad på Facebook, och uttalar sig där skarpt emot utvisning av kriminella utlänningar:

”Vad ska vi göra med alla kriminella svenskar då??”, skriver en av kvinnorna i affekt, av det typiska slag (whataboutism) som bara återfinns hos just unga normalbegåvade kvinnor som zombiefierats av skolan.

De unga svenska kvinnorna verkar främst ha deltagit i skeendena genom att de haft körkort, och därför kunnat köra omkring de brottsinblandade männen när de efter brottet försökt att göra sig av med bevis, eller enligt åklagaren hota andra till tystnad. Fenomenet är väldigt vanligt bland unga kriminella.

Trots att kvinnorna enligt domens beskrivningar verkar ha hjälpt den dömde gärningsmannen med mordet efter faktumet, åtalades de aldrig – något som samhällskritiker på sociala medier menar kan bero på rasism, eller på bristande jämställdhet inom rättsväsendet.

Enligt domen ska den mördade studentens föräldrar ersättas för mordet med 60 000 kronor var, samtidigt som advokaterna sammanlagt får runt 1 miljon kronor i ersättning. Advokaterna får 114 000 kronor bara i ”tidsspillan”.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.

Källa:
Umeå TR B2603-17 Dom 2018-09-25


  • Publicerad:
    2018-09-26 11:30