PRESSFRIHET. Under lördagens demonstration visade man från polisens sida ett flertal gånger att man pissar på pressfriheten som enligt grundlagen ska råda i Sverige.

pressfrihet-attack

Ett allvarligt ingrepp mot pressfriheten är att man från polisens sida hindrar journalister från alternativa medier att utföra sitt uppdrag. Vi kunde vid upprepade tillfällen se detta vid demonstrationen i Borlänge, då polis hindrade journalister och fotografer från Nordfront att röra sig fritt. Situationen återupprepade sig även i Stockholm vid demonstrationen i lördags, då Nordfronts fotografer vid ett flertal tillfällen hindrades fysiskt att utföra sitt uppdrag som journalist.

Varför man från polisens håll hindrar journalister att utföra sitt arbete kan bero på att man från polisens sida inte godtar våra presskort, som formellt ska vara lika giltiga som om de utfärdats av journalistförbundet. Detta har förmodligen personer som arbetar inom alternativ media fått uppleva otaliga gånger. För oss som arbetar på Nordfronts redaktion är detta vardag, vi har till och med fall där polisen helt sonika arresterat utsända reportrar mitt uppe i ett uppdrag.

Under lördagens demonstration inträffade ännu allvarligare inskränkningar av pressfriheten då man från polisens sida grovt misshandlade minst två av Nordfronts fotografer. Vid det ena tillfället blev Oskar Bergström, som för Nordfronts räkning filmade under dagen, pepparsprayad samt slagen med batong av polis när dessa gick till vansinnesattack mot demonstrationsdeltagare. Enligt till uppgifter till Nordfront ska även en fotograf från norsk press ha drabbats av polisens attacker och man menar på att den svenska polisens agerande är ”extremt mycket brutalare än norsk polis”.

Vid ytterligare ett tillfälle misshandlades även en annan av Nordfronts fotografer, då Robert Eklund upprepade gånger slogs med batong när han filmade tumultet som uppstod på Riddarholmsbron. I nedanstående klipp kan man se när kameran bokstavligen slås ur händerna på Eklund.

Vi kan nog ana vilka domedagsrubriker som skulle pryda den folkfientliga mainstream-medians(MSM) löpsedlar om någon av deras journalister skulle utsättas för en bråkdel av de saker som är vardagsmat för journalister som är verksamma inom systemkritisk media. Man skulle skrika sig hesa i veckor om ”hot mot demokratin” och kräva avsked för ansvariga polischefer och antagligen få ett antal personer sparkade. I detta fall, med attacker mot journalister verksamma inom den alternativa median lär vi inte ens få se en liten undanskymd notis i MSM.


  • Publicerad:
    2016-11-14 21:20