UTRIKES. Australiens inrikesminister Peter Dutton vägrar att backa från sitt uttalande om att ge snabbspår för visumansökningar från vita sydafrikanska farmare, trots kritik från den sydafrikanska regeringen och vänstermedia.

Det var under förra veckan som Australiens inrikesminister Peter Dutton sa till tidningen Daily Telegraph att hans departement undersöker en rad möjligheter för att kunna ge snabbspår gällande visumansökningar från vita farmare i Sydafrika. Detta eftersom vita farmare i Sydafrika enligt Dutton förtjänar särskild uppmärksamhet från Australien på grund av de ”fruktansvärda omständigheterna” de möter i sitt eget land.

— Om du tittar på bilderna, läser och hör historierna, det är fruktansvärda omständigheter de möter, sade Dutton till Daily Telegraph.

Vidare sa han:

— Utifrån det jag har sett behöver de hjälp från ett civiliserat land som vårt.

Den sydafrikanska regeringen har krävt att Dutton ska ta tillbaka sitt uttalande och i Australien har han anklagats för att vara ”rasist” både av politiker och journalister.

Trots kritiken från både vänstermedia samt Sydafrika vägrar Dutton att backa från sitt uttalande och be om ursäkt. Till radiostationen 2GB säger Dutton:

— Jag bryr mig inte om kritiken utan jag kommer fortsätta föra frågan vidare. Vi i Australien vill ge människor som är utsatta en möjlighet at starta om.

Källa:
Sydafrika rasande på Australiens migrationsminister


  • Publicerad:
    2018-03-26 09:00