KULTURMARXISM. Fasaden på den nya byggnaden Eldaren i Uppsala har försetts med ett konstverk i form av nakna människokroppar som pryder väggarna. Detta faller inte i smaken hos kulturdirektören Anna Söderbäck som upprörs över att samtliga kroppar är vita starka män och kvinnor.

annasoderback

Kulturdirektören Anna Söderbäck anser att det homogena konstverket sänder ut “fel” signaler.

Väggpanelerna på Eldarens fasad i Uppsala är gjorda med en 3D-printer och är en studie av människor i rörelse som inspirerats av fotopionjären Eadweard Muybridge. Konstverket som pryder byggnaden ska symbolisera liv, rörelse och drivkraft men kulturdirektören Anna Söderbäck är upprörd över att verket enbart visar upp vita människor.

— Vi är ett landsting och vi ska spegla mångfald, vi ska verkligen inte bara vara vita perfekta människor. Utan vi ska spegla de som människor som finns på gatan, och det gör inte de här bilderna, säger Söderbäck.

Söderbäck skrev genast ett protestbrev när hon fått kännedom om det homogena konstverket. Jernhusen som äger fastigheten har dock inga planer på att plocka ner konstverket.

— Konstpanelerna är gjorda utifrån ett konsthistoriskt perspektiv där man använder en genomsnittsmänniska, som man har gjort genom alla tider i de flesta konstverk. Det är ett val vi har gjort utifrån den inriktningen och därav symboliserar de en genomsnittsperson, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen.

Källa:
Naken konst kritiseras av kulturdirektören


  • Publicerad:
    2016-10-09 13:15