STORBRITANNIEN Statliga BBC har öppnat en utredning mot sex reportrar med anledning av att de uttryckt sympati för Palestina privat. Samtliga har stängts av från sitt arbete.

Sex reportrar som arbetat åt brittiska BBC har stängts av i väntan på utredning efter att det framkommit att de uttryckt propalestinska åsikter på sociala medier. Detta kan enligt BBC vara i strid med den statliga mediejättens krav på ”opartiskhet”.

”Vi utreder skyndsamt denna fråga. Vi tar anklagelser om brott mot våra redaktionella och sociala medier-riktlinjer med största allvar och om och när vi hittar överträdelser kommer vi att agera, inklusive med disciplinära åtgärder”, skriver BBC i ett uttalande.

Utredningen kommer efter att annan brittisk media har attackerat BBC för att inte ha beskrivit Hamas som ”terrorister” utan istället ”militanter”. BBC har motiverat detta med att man vill rapportera opartiskt om konflikten, medan konkurrenterna har hänvisat till att Hamas är terrorstämplade av den brittiska regeringen.

The Daily Telegraph avslöjade sedan i en artikel att de sex reportrarna, som samtliga arbetat på BBC:s arabiskspråkiga avdelning, postat inlägg på sociala medier där Hamas beskrivs som frihetskämpar och attacken mot Israel som ”ett hoppets gryning”.